eur:
391.99
usd:
359.55
bux:
72294.66
2024. július 16. kedd Valter
Robert Fico szlovák kormányfő Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2024. január 16-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Terrorcselekménnyé minősíthetik át a Robert Fico elleni merényletet

A lex merénylet névre keresztelt törvénycsomagról zajlik a vita Szlovákiában, amely a Robert Fico ellen elkövetett merénylet utáni biztonsági helyzet javítására vonatkozó javaslatokat tartalmaz. A jogszabály rendelkezik fizetésekről, ingatlanokról, demonstrációkról és a gyűlöletbeszédről is. Tibor Gaspar kormánypárti képviselő szerint a szlovák miniszterelnök elleni merényletet terrorcselekménnyé minősítik át. Most már látszik, hogy a törvénynek folytatásai is jöhetnek.

A lex merénylet törvénycsomag előkészítése a Robert Fico miniszterelnök elleni, május 15-én elkövetett merényletet követően zajlott, a változásokat több tárca bevonásával, de a nyilvánosság teljes kizárásával készítette elő a kormánykoalíció. A tervezet értelmében az államfő, a házelnök és a kormányfő megfelelően felszerelt ingatlanra lenne jogosult. A házelnöki és a kormányfői posztot két cikluson át betöltő politikus élete végéig megkapná a funkcióval járó fizetést. A belügyminisztérium feladata lenne gondoskodni a három fő közjogi méltóság számára olyan lakóhelyről, amely a protokollcéloknak és a biztonsági feltételeknek is megfelel. A tervezet szerint az összes parlamenti párt elnöke is személyi védelmet kapna az adott ciklusra. Szintén ilyen védelmet élvezne a főügyész és az alkotmánybíróság elnöke.

A személyvédelem azonban csak egy része a más területre is kiterjedő jogszabályi módosításoknak. A javaslatcsomag a demonstrációkkal és a gyűlöletbeszéddel is foglalkozik.

A tervek szerint a jövőben tilos lesz tüntetést szervezni a politikusok lakása mellett, távolabb kerülnének a demonstrációk a köztársasági elnök székhelytől, a kormányhivataltól, de a bíróságoktól is.

A múltban rendeztek már demonstrációt Robert Fico lakásánál, de a jelenleg ellenzékből politizáló volt kormányfő, Igor Matovic és az államfői széktől épp egy hete elköszönt Zuzana Caputová is találkozott a jelenséggel.

Az ellenzék nem támogatja a törvénycsomagot, mert úgy véli, az a gyülekezési jogba való beavatkozással jár, és azt is kifogásolják, hogy a kormánykoalíció gyorsított eljárásban szeretné elfogadni a módosításokat. A jogszabály kapcsán a Smer képviselői pénteken délelőtt tartottak sajtótájékoztatót, amelyen Tibor Gaspar, a parlament belbiztonsági bizottságának elnöke elmondta, hogy személyes véleménye szerint a miniszterelnök elleni merényletet terrorcselekménnyé minősítik át, „mivel a Robert Fico elleni merénylet elkövetője világosan kinyilvánította, hogy a miniszterelnöki funkció ellen intézett támadást, ami az alkotmányossággal és demokratikus alapelvekkel szembeni támadást jelent” – fogalmazott a kormánypárti politikus.

Tibor Gaspar azt is megjegyezte, hogy azokban az esetekben, amikor az emberek olyan kijelentéseket terjesztenek a közösségi médiában, amelyek például egy bűncselekményt támogatnak,

az üzemeltető metaadatokat fog szolgáltatni az illetők személyazonosságáról a rendőrségnek.

A pénteki sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a lex merénylet csupán az első része azoknak a biztonsági intézkedéseknek, amelyeket a kormány tervez. Várhatóan őszre elkészül a lex merénylet 2 és a lex merénylet 3 is.

Címlapról ajánljuk
A Trump-merénylet után a német titkosszolgálat is akcióba lendült

A Trump-merénylet után a német titkosszolgálat is akcióba lendült

A Donald Trump volt amerikai elnök ellen elkövetett szombati merénylet után Németországban is megerősítették a vezető politikusok védelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.17. szerda, 18:00
Navracsics Tibor
közigazgatási és területfejlesztési miniszter
Nagyot ment a Dow index, több mint egy éve nem látott emelkedés

Nagyot ment a Dow index, több mint egy éve nem látott emelkedés

Felemás hangulatban telt a keddi kereskedés Ázsiában, ezt követően azonban Európában folytatódott az esés a tőzsdéken. Délután fontos kiskereskedelmi adat érkezett Amerikából, melynek hatására erősödni kezdett a dollár, az amerikai tőzsdék pedig emelkedtek, különösen a Dow index, amely közel 2 százalékos pluszban zárt, ami 2023 júniusa óta nem látott mértékű emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×