eur:
391.96
usd:
359.53
bux:
72294.66
2024. július 16. kedd Valter
Az esőben megázott Rishi Sunak brit miniszterelnök sajtónyilatkozata után visszamegy a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. épületébe. Itt bejelentette, hogy a parlamenti választásokat július 4-én tartják Nagy-Britanniában.
Nyitókép: MTI/AP/Kin Cheung

A politikai „kihalás” fenyegeti a torykat

„Politikai kihalás” fenyegeti a brit Konzervatív pártot – így jellemezhető egy új közvélemény-kutatás, amely szerint az Egyesült Királyság kormányát adó erő parlamenti képviselete drámai módon visszaesik a július 4-i választások után.

A jelenlegi brit kormánypárt parlamenti helyeinek száma olyan drámai módon eshet vissza a július 4-i előre hozott választások után, hogy a londoni székelyű Survation közvélemény-kutató szerint az felérne a „kihalással”. A piackutató ügynökség 22 ezer embert kérdezett meg arról, hogy kire szavaz majd a közelgő brit választásokon.

Más felmérések a hagyományos pártpreferencia alapján mérték a népszerűséget. Ezek szerint az ellenzéki Munkáspárt a 40-től 46 százalékig tartó tartományban, a kormányzó konzervatívok a 21-24 százalék közötti tartományban állnak. A korábbi felmérések szerint már a toryk elé került radikális jobboldali Reform a mostani prognózisokban 13 százalékkal a harmadik.

A fenti számok azonban nem tükrözik az esetleges valódi kimenetelt, Nagy-Britanniában ugyanis csak egyéni választókerületben induló képviselőkre lehet szavazni, pártokra nem, és miközben „a győztes mindent visz”, a második, harmadik és további helyezettekre adott voksok nem számítanak a parlamenti helyek elosztásánál.

A Survation egyéni választókerületekre vonatkozó előrejelzése szerint a jelenlegi 344 tory képviselőből 72 maradhat. A toryk közel 200 éves története során nem volt ilyesmire példa.

A Munkáspárt közben 205-ről 456-ra növeli képviselői számát, szól a prognózis.

Látványosan növelhetik a számukat a választások után az Európa-barát Liberális Demokraták, míg az új formáció, a volt brexit-vezér, Nigel Farage pártja, a Reform pedig – amely a jobboldali szavazatokat megosztva asszisztálna a Munkáspárt elsöprő győzelméhez – bejutna a parlamentbe.

Rishi Sunak konzervatív miniszterelnök pártjának további két hétvégi közvélemény-kutatás is sötét jövőt jósolt. Az előre hozott választási kampány a felénél tart és úgy tűnik, a Munkáspárt előnye tovább nő, annak ellenére, hogy elemzések szerint nem tudja majd finanszírozni kampányígéreteit. (Közgazdászok szerint kormányra kerülve a Labour és a toryk is burkolt adóemeléseket hajtanának végre).

„A konzervatív képviselőjelöltek reményeit a felmérések rendre szétzúzzák, pedig még csak a kampány felénél tartunk. Az az érzés, hogy még rosszabb lesz a helyzet, mert hamarosan megkezdődik a postai úton történő szavazás, Rishi Sunak majdnem kifogyott az időből” – mondta Chris Hopkins, a Savanta közvélemény-kutató igazgatója, aki a politikai értelemben vett kihalás kifejezést használta az előrejelzett tory vereségre.

A Savanta a pártprogramokról is megkérdezte a szavazókat; a válaszadók fele úgy véli, a Munkáspárt valóban megemelné az összes adót, és míg a többségének amúgy tetszenek a konzervatívok ígéretei, nem bíznak bennük, illetve abban, hogy ezeket meg is valósítanák.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A Trump-merénylet után a német titkosszolgálat is akcióba lendült

A Trump-merénylet után a német titkosszolgálat is akcióba lendült

A Donald Trump volt amerikai elnök ellen elkövetett szombati merénylet után Németországban is megerősítették a vezető politikusok védelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.17. szerda, 18:00
Navracsics Tibor
közigazgatási és területfejlesztési miniszter
Nagyot ment a Dow index, több mint egy éve nem látott emelkedés

Nagyot ment a Dow index, több mint egy éve nem látott emelkedés

Felemás hangulatban telt a keddi kereskedés Ázsiában, ezt követően azonban Európában folytatódott az esés a tőzsdéken. Délután fontos kiskereskedelmi adat érkezett Amerikából, melynek hatására erősödni kezdett a dollár, az amerikai tőzsdék pedig emelkedtek, különösen a Dow index, amely közel 2 százalékos pluszban zárt, ami 2023 júniusa óta nem látott mértékű emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×