eur:
389.01
usd:
359.45
bux:
66263.18
2024. február 25. vasárnap Mátyás

Tudósítóink

Érdekes adatokat közölt Prága a Csehországba érkezett ukrán menekültekről
2024. február 24. 10:00
Érdekes adatokat közölt Prága a Csehországba érkezett ukrán menekültekről
A Csehországban élő ukrán menekültek mintegy 61 százaléka képesítésén aluli munkát végez. Január végén több mint 383 ezer ukrán menekült élt hivatalos engedéllyel Csehországban. A kormány közben úgy határozott, hogy a továbbiakban sem ad ki vízumot és tartózkodási engedélyt orosz és fehérorosz állampolgároknak Oroszország folyamatos ukrajnai agressziója miatt.
Kárpátaljai magyar történész: Az ukrajnai háborúnak nem lesz vége
2024. február 24. 08:00
Kárpátaljai magyar történész: Az ukrajnai háborúnak nem lesz vége
Két éve tart az orosz–ukrán háború. Kárpátalja ez idő alatt a viszonylagos nyugalom szigete volt, és ma is az ország legbiztonságosabb megyéje. Az emberek ugyanakkor itt is stresszben élnek, a férfiak feje fölött Damoklész kardjaként lebeg a katonai behívó, az emberek egyre jobban meghúzzák a nadrágszíjat az emelkedő élelmiszerárak miatt. Miben reménykednek a kárpátaljaiak, látják-e a háború végét? Mihók Richárdot, az Ungvári Nemzeti Egyetem magyar intézetének történelem oktatóját kérdeztük.
Német felajánlásnak örülnek most Prágában
2024. február 22. 19:39
Német felajánlásnak örülnek most Prágában
Németország felajánlotta, hogy további 15 Leopard 2A4 harckocsit adományoz Csehországnak az Ukrajnának nyújtott segítségért cserébe. Ha Prága elfogadja az újabb felajánlást, a cseh hadsereg harckocsiarzenálja ugrásszerűen megerősödne a védelmi minisztérium szerint. A cseh vezérkari főnök hangsúlyozta: meg kell erősíteni a cseh hadsereg harcképességét, mert a NATO-tagság nem menti fel az egyes országokat azon feladat alól, hogy erős nemzeti hadsereget építsenek ki.
Katonai felmentés „ukrán módra” – pénzért
2024. február 20. 12:02
Katonai felmentés „ukrán módra” – pénzért
További félmillió embert akarnak mozgósítani Ukrajnában, de ezzel azt is kockáztatják, hogy összeomlik az ország gazdasága. Ennek elkerülése és egyben a hadsereg finanszírozása érdekében be akarják vezetni az úgynevezett gazdasági felmentés lehetőségét, vagyis azt, hogy a férfiak pénzért vásárolhassanak védettséget. Az ukrán hadsereg létszámának növelése érdekében azt is fontolóra vették, hogy az elítélteket is a harctérre küldjék.
Traktorok lepték el a cseh fővárost, tüntetnek Horvátországban is
2024. február 19. 17:50
Traktorok lepték el a cseh fővárost, tüntetnek Horvátországban is
Prágában az elégedetlen gazdák egy része reggel óta tiltakozik a cseh agrárágazat rossz helyzete ellen. Traktoraikkal és mezőgazdasági gépeikkel az agrártárca épülete elé vonultak, és részben elzárták a zsúfolt prágai autópályát is. A rendőrség szerint mintegy 500 traktor érkezett a fővárosba, de további tüntetők érkezésével ez a szám még növekedhet. Horvátorszában is demonstráció volt.
Megmérték, kik a legesélyesebb szlovák államfőjelöltek
2024. február 17. 08:00
Megmérték, kik a legesélyesebb szlovák államfőjelöltek
Öt hét múlva az urnákhoz járulnak a szlovák választópolgárok, hogy megválasszák Zuzana Čaputová köztársasági elnök utódját. A csütörtökön este napvilágot látott legfrissebb közvélemény-kutatás eredményei szerint Peter Pellegrini házelnök győzedelmeskedne az első fordulóban, tőle két százalékkal lemaradva pedig Ivan Korčok volt külügyminiszter jutna az államfőválasztás második fordulójába. Forró Krisztián 2,4 százalékon áll.
×
×
×