eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 22. szombat Paulina
Nyitókép: Pixabay

Lopják a wifidet? Ezek az árulkodó jelek és megoldások

Ha az ember egy kicsit sűrűbben lakott helyen él, akkor simán lehetséges, hogy van, vagy vannak, akiket meglopnak. Pontosabban rálépnek a wifi-dre és ingyen használják azt. Ráadásul ettől csökkent a teljesítmény is., magyarán szakadozik a net.

A pcwplus.hu szerint vannak egyértelmű árulkodó jelek a wifi-lopásra. A legfontosabb, ha a router- és modem-újraindítás után is megmagyarázhatatlan lassulást tapasztal a netelérésben, és szolgáltatói oldalon sem találnak semmilyen hibát, joggal gyanakodhat arra, hogy valaki rákapcsolódott otthoni hálózatra és nem, hogy adatokat tült le, de jelentősén belassítja azt.

Ilyenkor fontos, hogy beazonosítsa az ember "a tolvajt". A szaklap ajánlása szerint be kell lépni a router kezelőfelületére, és meg kell keresni a kapcsolódó vezeték nélküli kliensek listáját. le kell kapcsolni minden ismert saját eszközt, így a listában bennmaradó ismeretlen eszköz vagy eszközök között lesz a tolvaj. Ezeket azonnal ki kell tiltani.

Ezek után tanácsos frissíteni a router firmware-ét, és ha nem WPA2-es vagy WPA3-as a biztonsági beállítás, akkor ezekre kell váltani. Ezek után muszáj wifi-jelszót is cserélni.

Ami még jó tanács, hogy a régi routereknek még nincs saját applikációjuk, az újaknak már igen, Azokat a laikusok is jobban tudják kezelni. Ezek ugyanis felugró üzenetben riasztanak, amint ismeretlen, új eszköz kapcsolódik hálózatodhoz, így már a csatlakozás pillanatában cselekedni lehet.

Természetesen, ha mindezek túlságosan bonyolultak, akkor érdemes szakemberhez fordulni, sőt, ahogy a végén ajánlották egyben új routert is vásárolni, akkor majd ő beállítja a rendszert.

Címlapról ajánljuk

Terrorcselekménnyé minősíthetik át a Robert Fico elleni merényletet

A lex merénylet névre keresztelt törvénycsomagról zajlik a vita Szlovákiában, amely a Robert Fico ellen elkövetett merénylet utáni biztonsági helyzet javítására vonatkozó javaslatokat tartalmaz. A jogszabály rendelkezik fizetésekről, ingatlanokról, demonstrációkról és a gyűlöletbeszédről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×