eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 22. szombat Paulina
Nyitókép: Pixabay

Iszonyatos mennyiségű olajat találtak az oroszok egy kényes helyen

Oroszország 511 milliárd hordónyi kőolajat fedezett fel az Antarktiszon.

A világ jelenleg évente mintegy 36 milliárd hordó olajat fogyaszt, az Antarktiszon felfedezett 511 milliárd hordó pedig „az Északi-tenger 50 év alatt végzett teljes kitermelésének tízszeresét” jelenti - írja a portfolio.hu nyugati lapok alapján.

Van azonban egy jelentős probléma: az 1961-es antarktiszi szerződés, amelynek Oroszország is részese, szigorúan tiltja a szénhidrogének feltárását és kitermelését a régióban.

Moszkva azzal védekezett, hogy nem sértette meg a nemzetközi jogot, azt állítva, hogy az Alexander Karpinsky nevű hajó által végzett kutatás, amelyet a kereskedelmi célú új geológiai tartalékok felkutatásáért felelős Roszgeo ügynökség rendelt meg, csak „tudományos” célú – írja a Le Figaro.

Bár Oroszországnak nincsenek területi igényei az Antarktiszon, az elmúlt években különböző tudományos kutatásokra hivatkozva fokozatosan növelte jelenlétét a térségben, és 1957 óta öt kutatóállomást létesített a területen.

Címlapról ajánljuk

Terrorcselekménnyé minősíthetik át a Robert Fico elleni merényletet

A lex merénylet névre keresztelt törvénycsomagról zajlik a vita Szlovákiában, amely a Robert Fico ellen elkövetett merénylet utáni biztonsági helyzet javítására vonatkozó javaslatokat tartalmaz. A jogszabály rendelkezik fizetésekről, ingatlanokról, demonstrációkról és a gyűlöletbeszédről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×