eur:
391.99
usd:
359.73
bux:
72294.66
2024. július 16. kedd Valter

Elmagyarázzuk, miért nem adták meg a hollandok gólját

Ronald Koeman, a holland válogatott szövetségi kapitánya azt mondta, ugyan mind a két csapat elégedett volt a döntetlennel a Franciaország–Hollandia-mérkőzés után, az angol játékvezető, Anthony Taylor rossz döntést hozott Xavi Simons góljának érvénytelenítésekor.

„Dumfries lesen állt, ez igaz. De nem zavarta a kapust. Ebben az esetben pedig szabályos a gól” – mondta a holland kapitány, aki hozzátette: „Öt perc kellett nekik, hogy ellenőrizzék a helyzetet, mi lehetett ebben olyan nehéz? Ezt nem értem. Nem zavarta a kapust.”

Az esetnél (Xavi Simons a 75. percben a francia kapuba lőtt, de Denzel Dumfries közvetlenül a kapus közelében állt, valójában a hálóba surranó labda és Mike Maignan között) két apróságot érdemes felvetni.

Az egyik: miért tartott, ha nem is öt percig, de legalább háromig a vizsgálat. Ez érthetetlen, sőt elfogadhatatlan, egyebek mellett talán a legfőbb ellenérv a VAR-ral szemben, hogy túl sokáig tart egy-egy visszanézés. Ennél a helyzetnél minden jól látható volt, csupán annyit kellett eldönteni, hogy Dumfries zavarta-e a kapust, vagy tétlen lesen állt.

Ha Anthony Taylor és az asszisztense megadta volna a gólt, egy hosszadalmas VAR-ellenőrzés sokkal érthetőbb lett volna, hiszen az, hogy az ellenfél játékosa zavarta-e a kapust vagy sem, valamennyire szubjektív. A játékvezetőt csak akkor hívják a monitorhoz, ha az intenció hogy megváltoztassa a döntését, nem azért, hogy megerősítse azt.

Az nem szempont, hogy Maignan védte volna a lövést, ha nincs ott az ellenfél jobbhátvédje. A VAR-szobában nem kell elemezni, hogy a kapus elérte volna a labdát, azt pedig főleg nem, hogy a kapus a képességei alapján tudta-e volna hárítani a lövést. Nincs külön futballszabály jó és rossz kapusra.

Érdekes, hogy a hollandok hasonló helyzetbe kerültek a 2022-es labdarúgó-világbajnokságon, de akkor nem vesztesei, hanem nyertesei voltak a döntésnek. Ugyancsak a csoportkörben Ecuador gólt szerzett Pervis Estupiñán révén, de a gólt nem adta meg a játékvezető, mivel Jackson Porozo lesen, a kapus, Andries Noppert közelében állt. S nem számított, hogy Noppert a másik irányba mozdult.

A foci Eb-k kulisszatitkairól Szalai Ádámmal készült exkluzív interjúban hallhat többet:

Címlapról ajánljuk
A Trump-merénylet után a német titkosszolgálat is akcióba lendült

A Trump-merénylet után a német titkosszolgálat is akcióba lendült

A Donald Trump volt amerikai elnök ellen elkövetett szombati merénylet után Németországban is megerősítették a vezető politikusok védelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.17. szerda, 18:00
Navracsics Tibor
közigazgatási és területfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×