eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 14. vasárnap Tibor
Scheibenhardt, 2017. június 12.Német rendőrök egy járművet ellenőriznek a német-francia határon Scheibenhardt közelében 2017. június 12-én. Németországban egy hónapra visszaállították a határellenőrzést az ország valamennyi határszakaszán a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 vezetőinek júliusi csúcstalálkozója miatt. (MTI/EPA/Ronald Wittek)
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Váratlan akadály a magyar szurkolók előtt: határellenőrzést vezet be a foci-Eb-re Németország

Az UEFA elnöke szerint a mostani „őrült időkben” a biztonság jelenti a legnagyobb aggodalmat.

Németország azt tervezi, hogy meghosszabbítja a migráció megfékezése érdekében tavaly ősszel bevezetett ellenőrzéseket a keleti határán, és a 2024-es futball Európa-bajnokság idején valamennyi határszakaszára kiterjeszti azokat.

"Az illegális migrációs adatok csökkentek, de még mindig sok menedékkérelmet regisztrálunk. Ezért úgy gondolom, hogy ismét ki kell majd terjesztenünk az ellenőrzéseket " – mondta Nancy Faeser német belügyminiszter múlt héten az Euractiv beszámolója szerint.

Németország tavaly szeptember végén vezetett be szúrópróbaszerű ellenőrzéseket a Lengyelországgal és Csehországgal közös határain, míg az Ausztriával közös határán a 2015-ös migránsválság óta állandó ellenőrzések vannak. Ennek a lépésnek a hatására Németország keleti szomszédai is ellenőrzéseket vezettek be a Szlovákiával közös határaikon, hogy megállítsák a nagyrészt Szerbia felől Magyarországon át érkező menekülteket. Az intézkedéseket félévente értékelik, és azokat Brüsszelnek újra jóvá kell hagyni. A most hatályos ellenőrzések esetében a hat hónapos időszak március végén jár le.

Nancy Faeser beszélt arról is, hogy Németország valószínűleg szigorítja majd a nyári labdarúgó Európa-bajnokság idején is szigorítja a határellenőrzéseket. A tornát június 14. és július 14. között rendezik tíz német városban.

"A vendéglátó országok általában hajlamosak megvédeni magukat, ezért valószínűleg ellenőrzéseket fogunk bevezetni minden szomszédunkkal közös határunkon" – nyilatkozta.

Az Eb mérkőzéseire összesen 2,7 millió nézőt várnak, és további hétmillió szurkolóval számolnak a városok központjaiban kialakított közösségi zónákban a kivetítők előtt. Tervek szerint a résztvevő országokból is érkeznének rendőrök, akik segítenék a honfitársaik mozgását és biztosítását.

A biztonsági kérdésekkel az európai szövetség, az UEFA is alaposan foglalkozik. Aleksander Ceferin elnök már többször találkozott a német belügyminiszterrel, és a hátralévő hetekben is rendszeres lesz az egyeztetés.

„Fontos, hogy folyamatosan figyelemmel kísérjük a világpolitikai helyzet változásait és annak lehetséges hatásait. Szorosan együttműködünk a német kormánnyal, az európai rendőrségi és biztonsági hatóságokkal, valamint más érintett nemzetközi szervekkel, hogy elkerüljük az esetleges kockázatokat, és biztosítsuk a résztvevők és a nézők biztonságát” – fejtette ki egy korábbi interjúban az UEFA-elnök.

Ceferin szerint a jelenlegi „őrült időkben” a biztonság jelenti a legnagyobb aggodalmat. „Nem csak a stadionok miatt félek, sőt, biztos vagyok abban, hogy azok védettek lesznek, de gondolni kell a városokban tartózkodó szurkolókra is” – tette hozzá.

Az Eb biztonsági terveit már január közepén megvitatták, és Juliane Seifert belügyi államtitkár szerint nagy egyetértés fogadta a koncepciót. Hozzátette: a torna biztonsága a belügyminisztérium és a szövetségi kormány számára az egyik legfontosabb feladat. Szoros kapcsolatban állnak a tartományokkal és a biztonsági hatóságokkal, és megfelelőnek nevezte az előkészületeket.

Március végén dől el, hogy Izrael vagy Ukrajna is kijut-e az Eb-re – egy pótselejtezős ágon vannak, így csak az egyik válogatott lehet ott Németországban. Ezt követően a biztonság növelésének kérdése újra napirendre kerülhet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Szombat késő este Irán megindította támadását Izrael ellen: több hullámban száznál is több drónt indított útnak Irak légterén keresztül, valamint rakétákat is kilőttek. Izrael követi a drónok és rakéták útját, valamint légtérzárat rendelt el vasárnap hajnaltól. Vasárnap hajnalban megérkeztek az első hírek arról, hogy az amerikai haderő több drónt is megsemmisített Szíria és Jordánia felett. Irán közben vasárnap hajnalban azt is bejelentette, hogy a drón- és rakétacsapás lezártnak tekinthető, válaszlépésnek nevezték ezt a szombat éjszakai akciót Izrael Damaszkuszban végrehajtott  Cikkünket folyamatosan frissítjük a beérkező információkkal.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×