eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 14. vasárnap Tibor
Ratel-S ukrán drón. Forrás: X / Verum Reports
Nyitókép: Forrás: X / Verum Reports

Újfajta drónnal vadásznak az ukránok az orosz páncélosokra – mutatjuk az érdekes részleteket

Ezúttal nem repülő, hanem egy szárazföldi drón legújabb változatáról van szó, amely harckocsi-elhárító aknákat tud telepíteni.

A Ratel-Sz robot járművet tavaly ősszel mutatta be az ukrán digitális átállásért felelős miniszter. Mihajlo Fedorov akkor arról számolt be, hogy a drón gyártása megindult és hamarosan már a harcoló csapatokhoz is eljut. Az X-en most közzétett videón a Ratel-Sz legújabb változatáról készült videó jelent meg. A jármű tetejére egyszerű csőváz került, amelyen egyszerre két harckocsi-elhárító akna fér el, és azokat a kezelő parancsára a földre lehet csúsztatni.

A drónt a hadsereg bevonásával tervezték: a mérnökök munkáját az ukrajnai fegyveres erők 120. felderítő zászlóaljának katonái segítették. A pontos műszakai adatai nem nyilvánosak, de annyit azért közöltek, hogy a Ratel-Sz elektromos, négykerék-meghajtású jármű, amely 40 kilogramm hasznos terhet képes elvinni 24 km/órás sebességgel, akár öt kilométer hatótávolságra. Az akkumulátor kétórányi működést tesz lehetővé.

Szinte a primitívségig egyszerű szerkezet alkalmas lehet a támadó, ellenséges páncélosok megállítására is. Az apró, távirányítású jármű a magas aljnövényzetben szinte észrevehetetlenül mozog. A fejlesztőcsapat vezetője azt mondta a Kyiv Post internetes újságnak, hogy a robot remek a terepjáró, húsz-huszonöt centis akadályokon is átjut és homokban is jól mozog.

Tarasz Osztapcsuk azt is elmondta, hogy az FPV drónokhoz hasonlóan a robot egy kamerán keresztül közvetíti mindazt, ami a környezetében látható, így kezelője pontosan a célba tudja vezetni. A Ratel-Sz-hez egy repülő drónt is lehet párosítani, amivel nyomon követhető a mozgása, vagy a légijármű átjátszóállomásként is szolgálhat, jelentősen megnövelve ezzel a robotautó hatótávolságát.

A Ratel-Sz sokféle robbanószerkezetet hordozhat, attól függően, hogy milyen feladatra szánják. A most bemutatott aknarakó például menetben lévő, támadó tankok elé szórhatja a robbanótesteket és ezzel harcképtelenné teheti azokat. A legfőbb erőssége azonban bunkerek, megerősített hadállások pusztítása.

Ratel-S ukrán szárazföldi drón aknavető gránátokkal. Forrás: X / Verum Reports
Ratel-Sz ukrán szárazföldi drón aknavető gránátokkal. Forrás: X / Verum Reports

Ehhez általában két, 120 mm-es aknavető gránátot erősítenek a Ratel-Sz tetejére. Elég egy kisebb szellőzőnyílás vagy félig nyitva hagyott ajtó, és a robot máris a bejutott a bunkerbe. A távolból irányított robottal az ukránok úgy képesek az ellenséges páncélosok, járművek, parancsnoki központok vagy lőszerdepók rombolására, hogy nem kell a saját katonáik életét kockáztatni. Az ukrán drónipar a háború kirobbanása óta látványosan felpörgött, azt azonban nem lehet tudni, hogy már hány Ratel-Sz-t sikerült legyártani és azok közül mennyi jutott el a frontokra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Szombat késő este Irán megindította támadását Izrael ellen: több hullámban száznál is több drónt indított útnak Irak légterén keresztül, valamint rakétákat is kilőttek. Izrael követi a drónok és rakéták útját, valamint légtérzárat rendelt el vasárnap hajnaltól. Vasárnap hajnalban megérkeztek az első hírek arról, hogy az amerikai haderő több drónt is megsemmisített Szíria és Jordánia felett. Irán közben vasárnap hajnalban azt is bejelentette, hogy a drón- és rakétacsapás lezártnak tekinthető, válaszlépésnek nevezték ezt a szombat éjszakai akciót Izrael Damaszkuszban végrehajtott  Cikkünket folyamatosan frissítjük a beérkező információkkal.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×