eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 14. vasárnap Tibor
Bécs belvárosa. Forrás:Wikipédia
Nyitókép: Forrás:Wikipédia

Fellázadt 25 osztrák város: kamerákat vetnének be az autósok ellen

Huszonöt osztrák város fogott össze, hogy kamerákkal biztosítsa a központjai autómentességét. Csakhogy ehhez az osztrák KRESZ, az StVA módosítására van szükség, ami nem ígérkezik könnyűnek.

Bécs városa jelentősen korlátozni kívánja a központot körülölelő körgyűrűről, a Ringről a belvárosba személygépkocsival történő bejutást. A városvezetés azon a véleményen van, hogy ebből a célból kamerák felszerelésére van szükség. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a konzervatív néppártból (ÖVP) és a Zöldekből álló koalíciós kormány módosítsa az StVA-t, azaz az osztrák KRESZ-t. Noha a tárgyalások már zajlanak, a két párt egyelőre még nem jutott megállapodásra a reformról.

Bécs nem áll egyedül a belvárosi közlekedési nyugalmat biztosítani hivatott harcával. A beszámolók szerint

további huszonnégy város magas rangú képviselői biztosították támogatásukról a főváros törekvéseit.

Olyannyira, hogy maguk is hasonló igénnyel álltak elő. Az osztrák városok szövetségének elnöke, Thomas Weninger közölte: immár huszonöt ausztriai város érdekelt a központokba történő autós bejutás kamerákkal történő ellenőrzésében. A Der Standard szerint Bécs mellett Linz, Graz, St. Pölten, Salzburg, Innsbruck és Bregenz is sürgeti, hogy az erre vonatkozó megoldást a kormány mielőbb terjessze elő.

A korlátozást jelentő tervek a fővárosban vannak a legelőrehaladottabb állapotban. Az elképzelés szerint a kamerák kizárólag a rendszámokat fényképezhetik, a városközpontba csak az ott lakók, a mentőautók, a taxisok és az áruszállítók hajthatnának be a Ringről. Kivételt a parkolóházak felé haladók jelentenének, de

a rendszámokat a bejutáskor, valamint a parkolóházaknál ellenőriznék a kamerák,

és ha az adott sofőr harminc percen belül nem jut be a garázsba, illetve nem hagyja el azt, büntetést kellene kiszabni.

A Der Standard szerint a kamerák felszereléséhez egyelőre nem biztosítottak a megfelelő jogi alapok. A reformot mindenekelőtt a zöld párti közlekedési miniszter, Leonore Gewessler fékezi, mert szerinte adatvédelmi okokból a kamerákat különböző rendezvények vagy épp tüntetések esetén ki is kellene kapcsolni.

Az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) közlekedéspolitika felelőse felszólította a koalíciós kormányt, hogy mielőbb teremtse meg a szükséges jogi biztosítékokat a tervek megvalósításához. A képviselő szerint ezt követően kezdődhetne meg a megfelelő műszaki rendszer kiépítése. Utalt arra, hogy Bécs belvárosán egyre nagyobb aaz autóközlekedés okozta nyomás. Egyidejűleg meggyőződését fejezte ki, hogy a behajtások korlátozása hozzájárulhatna az ott-tartózkodás élvezetének fokozódásához.

Az ugyancsak ellenzéki szociáldemokrata párt (SPÖ) közlekedéspolitikai felelőse szerint a miniszter gátolja annak a projektnek az elfogadását, amely a forgalom fékezésével Bécs eddig még soha nem látott "közlekedési nyugalmát" teremthetné meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Szombat késő este Irán megindította támadását Izrael ellen: több hullámban száznál is több drónt indított útnak Irak légterén keresztül, valamint rakétákat is kilőttek. Izrael követi a drónok és rakéták útját, valamint légtérzárat rendelt el vasárnap hajnaltól. Vasárnap hajnalban megérkeztek az első hírek arról, hogy az amerikai haderő több drónt is megsemmisített Szíria és Jordánia felett. Irán közben vasárnap hajnalban azt is bejelentette, hogy a drón- és rakétacsapás lezártnak tekinthető, válaszlépésnek nevezték ezt a szombat éjszakai akciót Izrael Damaszkuszban végrehajtott  Cikkünket folyamatosan frissítjük a beérkező információkkal.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×