eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 14. vasárnap Tibor
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vezeti a heti kabinetülést Jeruzsálemben 2023. január 3-án.
Nyitókép: MTI/EPA Pool/Atef Szafadi

Csicsmann László: Benjamin Netanjahu politikai túlélése is múlik a háborún

Izrael mindenképpen megtartja az átfogó katonai ellenőrzést a palesztin területek felett, még akkor is, ha megállapodás születne a kétállami megoldásról – jelentette ki videoüzenetében Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Minden esetben, tartós megoldás vagy annak hiányában Izrael meg fogja tartani a teljes biztonsági ellenőrzést a Jordán folyótól nyugatra eső területeken – jelentette ki az izraeli kormányfő. Benjamin Netanjahu hangsúlyozta, hogy ez magába foglalja Ciszjordániát és a Gázai övezetet is. Az izraeli miniszterelnök szerint még a kétállami megállapodás esetén sem vonulnak ki a palesztin területekről. Az izraeli kormány is elutasította a palesztin állam egyoldalú nemzetközi elismerését, erről pedig a Kneszet elé is beterjesztettek egy határozatot.

"Ennek a kijelentésnek, üzenetnek szimbolikus jelentősége van, befelé is üzen, és kifelé is" – mondta az InfoRádióban Csicsmann László közel-kelet szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint Netanjahu a kétállami megoldást sürgető, egyre erősebb nemzetközi nyomás miatt fogalmazta meg üzenetét. Az Izrael legfontosabb szövetségesének számító Egyesült Államok, valamint az arab államok is azt szeretnék elérni, hogy Izrael mellett alakuljon egy palesztin állam.

Ha Izrael szeretné kibővíteni az Ábrahám-egyezményeket Szaúd-Arábiával, biztosan lesz olyan feltétel, hogy valamilyen kompromisszumot kell kötni a palesztinkérdésben, ám kérdéses, hogy az izraeli társadalom hajlandó lesz-e ezt elfogadni – fogalmazott a szakértő.

A kijelentéssel Netanjahu a belső problémákról is igyekezhet elterelni a figyelmet

– tette hozzá Csicsmann László.

A Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint az izraeli kormányfő politikai túlélése szempontjából is fontos, hogy minél tovább tartsanak a hadműveletek, ugyanis növekszik a belső nyomás a miniszterelnökön, hogy mondjon le, és a túszok szabadon bocsátásáért folytatott egyeztető tárgyalások sem haladtak előre.

A ramadán első napjáig ultimátumot kapott a Hamász. Ha elengedik az izraeli túszokat, a zsidó állam nem indít hadműveletet a palesztin civilek utolsó mentsvárának számító Rafah ellen. Csicsmann László szerint azonban az izraeli belpolitikai feszültségek miatt a támadást nem halasztják el, a háború egy-két hónapig biztosan eltart még.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Szombat késő este Irán megindította támadását Izrael ellen: több hullámban száznál is több drónt indított útnak Irak légterén keresztül, valamint rakétákat is kilőttek. Izrael követi a drónok és rakéták útját, valamint légtérzárat rendelt el vasárnap hajnaltól. Vasárnap hajnalban megérkeztek az első hírek arról, hogy az amerikai haderő több drónt is megsemmisített Szíria és Jordánia felett. Irán közben vasárnap hajnalban azt is bejelentette, hogy a drón- és rakétacsapás lezártnak tekinthető, válaszlépésnek nevezték ezt a szombat éjszakai akciót Izrael Damaszkuszban végrehajtott  Cikkünket folyamatosan frissítjük a beérkező információkkal.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×