eur:
389.01
usd:
359.45
bux:
66263.18
2024. február 25. vasárnap Mátyás
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök beszédet mond egy Hermes 900-as pilóta nélküli felderítő repülőgép előtt a Risón Lecijónban lévő Palmachim légibázison 2023. július 5-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Abir Szultan

Erős kijelentést tett Benjamin Netanjahu a Gázai övezet jövőjéről

Izrael miniszterelnöke hétfő este kijelentette, hogy országa határozatlan ideig "teljes felelősséget vállal a biztonságért" a Gázai övezetben, miután véget ér a Hamász elleni háború, és ismét elutasította a tűzszünet lehetőségét.

Az ABC News amerikai hírtévé kérdésére, hogy a háború után kinek kellene kormányoznia, Benjámin Netanjahu úgy válaszolt: "Azoknak, akik nem akarják folytatni a Hamász útját".

"Izrael határozatlan időre átveszi a teljes felelősséget a biztonságért" a palesztin területen, "mert láttuk, mi történik, ha nem tesszük. Amikor nincs meg ez a felelősségünk a biztonságért, akkor a Hamász terrorjának olyan mértékű kitörését látjuk, amelyet el sem tudtunk képzelni" - mondta. A televíziós interjú során Netanjahu ismét elutasította a Gázai övezetben a tűzszünet gondolatát a palesztin iszlamista mozgalom által az Izrael elleni október 7-i, a konfliktust kirobbantó támadás során elrabolt túszok szabadon bocsátása nélkül. "Nem lesz tűzszünet, általános tűzszünet Gázában a túszaink szabadon bocsátása nélkül" - mondta. "Ami pedig (...) a kis szüneteket illeti - egy óra itt, egy óra ott -, már megvoltak" - tette hozzá.

"Feltételezem, hogy megvizsgáljuk a körülményeket, hogy az áruk - humanitárius áruk - bejuthassanak, vagy a túszaink távozhassanak. De nem hiszem, hogy általános tűzszünet lesz" - ismételte meg. "Ez akadályozná a túszaink kiszabadítására irányuló erőfeszítéseinket, mert az egyetlen dolog, ami hat ezekre a bűnözőkre és a Hamászra, az a katonai nyomás, amit mi gyakorolunk" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy felelős-e az október 7-i támadásért, Netanjahu azt válaszolta: természetesen. "Nincs kétség, és ezt a háború után kell megoldani" - mondta, hozzátéve, hogy kormánya "egyértelműen" nem teljesítette a nép védelmére vonatkozó kötelezettségét.

Október 7. óta a hatóságok szerint több mint 1400 ember halt meg Izraelben, többségükben civilek, akiket a Hamász támadásának napján öltek meg, amely a leghalálosabb volt Izrael történetében. A Hamász több mint 240 túszt is ejtett. A Gázai övezetet - ahol 2007 óta a Hamász van hatalmon - ért izraeli megtorló bombázásokban 10 022 ember halt meg, többségük civil, köztük több mint négyezer gyermek - közölte a Hamász egészségügyi minisztériuma hétfőn.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×