eur:
389.01
usd:
359.45
bux:
66263.18
2024. február 25. vasárnap Mátyás
Nyitókép: X/U.S. Central Command

Atomtengeralattjáró érkezett a Közel-Keletre - fotó

Az USA küldte.

Az Egyesült Államok Középső Parancsnoksága (CENTCOM) bejelentette, hogy Ohio osztályú atomtengeralattjáró érkezett a Közel-Keletre. A hadi jármű felszerelhető a legmodernebb ballisztikus és Tomahawk cirkálórakétákkal is.

Az USA Izraelt támogatva, az eszkaláció megelőzésére küldte hadereje egyes egységeit a régióba. A háború kezdete óta az Egyesült Államok két repülőgép-hordozója érkezett ide: a Gerald Ford és a Dwight Eisenhower.

A CENTCOM, amely a védelmi minisztérium harci parancsnokságaként felelős az amerikai jelenlétért a Közel-Keleten, illetve Nyugat- és Közép-Ázsiában, az X-en számolt be az atomtengeralattjáró érkezéséről. Egy fotót is közzétettek (lásd nyitókép), ezen, úgy tűnik, a Szuezi-csatornán halad éppen át a jármű.

A Ynet izraeli hírügynökség jelentése szerint a térségbe újonnan telepített tengeralattjáró a legnagyobb az Egyesült Államok haditengerészetének 14, ballisztikus fegyverekkel felszerelt tengeralattjárója közül (összesen 18 ilyen tengeralattjárója van az USA-nak). Az nem ismert, hogy ez a jármű most milyen fegyverzetet hordoz.

Érdekesség, hogy az Ohio-osztályú tengeralattjáró a legnagyobb, amelyet az amerikaiak valaha építettek. Ennél nagyobbjuk csak az oroszoknak van (a Tájfun-osztályú és a Borej-osztályú szovjet tengeralattjárók).

A tengeralattjáró bevetése egybeesett Anthony Blinken amerikai külügyminiszter diplomáciai látogatásával a térségben, melynek során találkozott az izraeli vezetéssel, Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, valamint Jordánia, Ciprus, Libanon és Katar vezető tisztviselőivel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×