eur:
391.58
usd:
359.22
bux:
72294.66
2024. július 16. kedd Valter
Palesztinok egy izraeli légitámadásban összedőlt ház romjai között a Gázai övezet déli részén fekvő Hán Juniszban 2023. október 24-én. A Hamász október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol meggyilkoltak több mint 1400 embert, háromezret megsebesítettek, körülbelül 220 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint a Hamász elleni izraeli válaszcsapások palesztin halálos áldozatainak száma ötezerre emelkedett, a sebesülteké pedig meghaladja a 15 ezret a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/AP/Mohammed Dahman

Izrael: ha lehet, most senki ne hagyja el az országot!

Az ok "az antiszemitizmus új keletű terjedése, az izraeliek, illetve zsidók elleni erőszakos támadások megsokszorozódása".

Izrael eltanácsolja állampolgárait a külföldi utazásoktól az antiszemitizmus új keletű terjedése, az izraeliek, illetve zsidók elleni erőszakos támadások megsokszorozódása miatt.

A külügyminisztérium és a nemzetbiztonsági tanács péntek este arra kérte az állampolgárokat: alaposan gondolják át, hogy valóban szükséges-e most külföldre utazniuk, de ha már elutaztak, akkor ne adják jelét annak, hogy izraeliek, illetve, hogy zsidók.

Walter Rosenthal, a német rektori konferencia elnöke a Die Welt című lapnak pénteken azt mondta: a Gázai övezeti háború hatásának tudható be, hogy nőtt az antiszemita incidensek száma, és emiatt a németországi egyetemeken nem érzik biztonságban magukat a zsidók.

"Tudomásunk van arról, hogy a zsidó diákok egyre jobban félnek. Ha lehet, nem mutatják jelét annak az egyetemek területén, hogy izraeliek, illetve hogy zsidók. Az izraeli és a Gázai övezeti helyzet továbbra is gyorsan változik, és aggódva figyeljük, hogy ennek a háborúnak milyen hatása van az emberek közötti kapcsolatokra a német egyetemeken" - mondta. Az utóbbi hetekben egyes egyetemeken történtek Izrael-ellenes és antiszemita incidensek - tette hozzá.

Constantin Gans, a Német-Izraeli Társaság ifjúsági fórumától szintén arról számolt be, hogy a német egyetemeken diákok és oktatók egyaránt tesznek Izrael-ellenes kijelentéseket. "Katasztrofális a hangulat a kampuszokon. A zsidó diákoknak joguk van biztonságos és szabad körülmények között tanulni, de ez most nem garantált" - jelentette ki.

Címlapról ajánljuk
A Trump-merénylet után a német titkosszolgálat is akcióba lendült

A Trump-merénylet után a német titkosszolgálat is akcióba lendült

A Donald Trump volt amerikai elnök ellen elkövetett szombati merénylet után Németországban is megerősítették a vezető politikusok védelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.17. szerda, 18:00
Navracsics Tibor
közigazgatási és területfejlesztési miniszter
Nagyot ment a Dow index, több mint egy éve nem látott emelkedés

Nagyot ment a Dow index, több mint egy éve nem látott emelkedés

Felemás hangulatban telt a keddi kereskedés Ázsiában, ezt követően azonban Európában folytatódott az esés a tőzsdéken. Délután fontos kiskereskedelmi adat érkezett Amerikából, melynek hatására erősödni kezdett a dollár, az amerikai tőzsdék pedig emelkedtek, különösen a Dow index, amely közel 2 százalékos pluszban zárt, ami 2023 júniusa óta nem látott mértékű emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×