eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 22. szombat Paulina

Vállalatok és Piacok magazin

Döntések, folyamatok, elemzések, pályázatok, támogatások, jogszabályváltozások - 20 perc minden héten arról, ami meghatározza a nagyvállalatok valamint a kis-, közepes és mikrovállalkozások mindennapjait.

Adás: csütörtök, 19.00

A várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, 7 százalékra mérsékelte irányadó kamatát a Magyar Nemzeti Bank. Visszavásárolta a külföldi befektetőktől a Doktor24 magánegészségügyi szolgáltatót a két alapító, vagyis Kóka János és Lancz Róbert. Az alapítók akvizíciókat és fejlesztéseket terveznek. Július 1-jén indul az új otthonfelújítási hitelprogram, amely a korábbi hírekkel ellentétben sokkal többféle energetikai beruházásra lesz igénybe vehető. Jó lesz az idei meggytermés, a szakemberek azt tanácsolják, hogy fogyasszunk minél többet ebből a gyümölcsből, mert úgynevezett szuperfood, vagyis nagyon sok értékes vitamin és ásványianyag megtalálható benne.

Meghallgatom

Májusban 4 százalék volt az infláció Magyarországon. 49 milliárd forintos többletet ért el a költségvetés májusban. 2023-ban országosan közel 30 százalékos forgalomcsökkenés és 8 százalék körüli nominális drágulás volt itthon az ingatlanpiacon. Számos kihívás ellenére sikeres évet zárt a Magyar Suzuki 2023-ban. A 18-19 éves használtautókra van fizetőképes kereslet Magyarországon.

Meghallgatom

A Covid utáni második nyereséges évét zárta 2023-ban a Budapest Airport. A hazai légikikötő az elmúlt másfél évben 28 díjat és elismerést is kapott alapvetően az utasoktól. 2023 sikeres üzleti évet hozott a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. Tevékenységében is. Évente átlagosan 190 kilogramm tejet és tejterméket fogyasztanak a magyarok, sajtból és vajból azonban jóval kevesebbet, mint az uniós állampolgárok. Tavaly több mint 10 millió hot-dogot értékesítettek a Mol  töltőállomásain a Fresh Corner üzletekben, ahol a kávé mellett ez a kiváló minőségű húsból készült termék a legkapósabb.

Meghallgatom

Márciusban 438 ezer forint volt a nettó átlagkereset Magyarországon. Áprilisban 4 millió 749 ezer volt a foglalkoztatottak száma hazánkban. Néhány koppintással bármikor ellenőrizhetőek a foglalkoztatási adatok a Nemzeti Adó- és Vámhivatal új applikációjának segítségével. Már néhány ezer forinttal is érdemes megkezdeni a nyugdíj célú takarékoskodást, az OTP Nyugdíjpénzárába 17 éves volt a legfiatalabb belépő. Két üzemet vásárolt fel Magyarországon a romániai székhelyű TeraPlast.

Meghallgatom

Az Egyensúly Intézet elemzése szerint idén leértékelődő pályán maradt a forint-euró árfolyam, a költségvetés hiánya pedig várhatóan 5 százalék felett alakul 2024-ben. Eredményesen kezdték az évet a hazai önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárak. Idén folytatódott a lakásépítések visszaesése. Élénk lehet az idei nyár a nyaralók piacán - néhol még olcsóbban lehet vásárolni, mint tavaly. A hazai gazdálkodók 80 százaléka szerint fontos a víz megtartása a termőterülete közelében, és ennek érdekében a gazdák készek arra is, hogy különböző létesítményeket, víztározókat alakítsanak ki. Az Egyensúly Intézet elemzése szerint idén leértékelődő pályán maradt a forint-euró árfolyam, a költségvetés hiánya pedig várhatóan 5 százalék felett alakul 2024-ben. Eredményesen kezdték az évet a hazai önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárak. Idén folytatódott a lakásépítések visszaesése. Élénk lehet az idei nyár a nyaralók piacán - néhol még olcsóbban lehet vásárolni, mint tavaly. A hazai gazdálkodók 80 százaléka szerint fontos a víz

Meghallgatom

Meghaladta a várakozásokat az OTP adózás utáni nyeresége 2024 első negyedévben. Ugyanezen időszak alatt 200 milliárd forintra emelkedtek a Richternél a gyógyszeripari bevételek. Áprilisban megállt az infláció csökkenése Magyarországon. Márciusban is gyenge teljesítményt produkált a hazai építőipar. Elakadni látszanak az elektromos autózással kapcsolatos nyugat-európai tervek, Iváncsán emiatt is megválnak a kölcsönzött munkavállalók jelentős részétől. A magyar kormány ugyanakkor jelentős lobbiérdekeket mozgat meg annak érdekében, hogy ha csúszva és kicsit másképpen, de megvalósuljanak Európában az elektromos autózásban eredetileg kitűzött tervek. Meghaladta a várakozásokat az OTP adózás utáni nyeresége 2024 első negyedévben. Ugyanezen időszak alatt 200 milliárd forintra emelkedtek a Richternél a gyógyszeripari bevételek. Áprilisban megállt az infláció csökkenése Magyarországon. Márciusban is gyenge teljesítményt produkált a hazai építőipar. Elakadni látszanak az elektromos autózással kapcsolatos nyugat-euró

Meghallgatom

2024 első negyedévében jelentősen javult az Erste Magyarország eredménye az előző év azonos időszakához képest. Lendületet kapott a lakáshitelezés az év első hónapjaiban. A vállalatok beruházási kedvében viszont már egy éve alig van elmozdulás. Diverzifikációval válságállóvá tette működését az AutoWallis Csoport - mondta az Inforádiónak a társaság vezérigazgatója. Növekedést produkált márciusban Magyarországon a kiskereskedelmi forgalom. Jó termés várható idén szamócából itthon, ezen a héten a "Szedd magad!" akciók is megkezdődnek az országban.

Meghallgatom

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében bővülhet a fogyasztás és felpöröghet a magyar gazdaság. Megjelentek az új otthonfelújítási program részletei. A programot egy árfigyelő rendszer is segíti. A belföldi turizmus teljesítménye jelentősen hozzájárulhatott ahhoz, hogy 2024 első negyedévében bővüljön a magyar gazdaság. Új kőolajlelőhelyet tárt fel a Mol és koncessziós partnere a Pest vármegyei Tura közelében.

Meghallgatom

Megtartotta április kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A Nemzetközi Valutaalap Világgazdasági kilátások című kutatása szerint lassulhat idén a fejlett gazdaságok növekedése. A VOSZ és a GKI is közzétette friss konjunktúra indexét. Csaknem 16 százalékkal magasabb árbevételt ért el a Spar Magyarország 2023-ban, mint egy évvel korábban. Az adózott eredményben azonban nem jelenik meg ez a növekedés, a 2022-eshez hasonlóan a 2023-as év is veszteséges lesz, a kiskereskedelmi lánc nem tervezi, hogy kivonul Magyarországról. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint meg kell követelni, hogy az import termékekre is vonatkozzanak az uniós előírások.

Meghallgatom

A magyarok legfőképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalan, kiszámíthatatlan jövő, a honfitársak mentalitásával való elégedetlenség, illetve anyagi problémák miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba. De hogyan lehet hazahívni a külföldön dolgozó magyarokat? Erre vonatkozóan készített javaslatcsomagot az Egyensúly Intézet és a VOSZ. Felülmúlta a várakozásokat a márciusi lakásbiztosítási kampány. Új szintre értek a budapesti albérletárak, márciusban 270 ezer forint volt egy átlagos fővárosi lakás bérleti díja. Április 15-től lehet jelentkezni az Ifjúsági Garancia Plusz programra. A képzés, átképzés mellett a lakhatásra is adható támogatás.

Meghallgatom

Már csak technikai kérdés a Budapest Airport megvásárlása - erről beszélt a hét elején a kormányfő és a nemzetgazdasági miniszter is. Februárban sem talált magára a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon. Jelentősen, 3,5 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene februárban az előző hónaphoz képest. Márciusra már 2321 milliárd forint összesített deficit alakult ki a központi költségvetésben. Jelenleg öt olyan hatóanyag klinikai vizsgálata is zajlik a Richternél, amelyből a jövőben gyógyszeralapanyag lehet.

Meghallgatom
Meghallgatom
Meghallgatom

Frissítette 2016-ban bejelentett hosszú távú stratégiáját a MOL-csoport. Még bő egy hét, és megszűnik a kis és közepes vállalkozásokat érintő kamatstop. Kifejezetten jól teljesített az építőipar januárban. Az MBH Bank elemzői szerint a nehéz évkezdet után idén valamivel több mint 7 százalékkal bővülhet itthon az ipari termelés. Továbbra is sokan költöznek ki a fővárosi agglomerációba, de vannak olyan kerületek, amelyekben továbbra sem csökken, hanem nő a népességszám. Kisorsolta a Szerencsejáték Zrt. az első nyertest a lakáslottón.

Meghallgatom

Egyre jobban látszanak a kilencvenes évek elején megkezdett átalakulási folyamat eredményei az OTP-nél - erről is beszélt a pénzintézet vezérigazgató-helyettese a tavalyi negyedik negyedév eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. A GDP számítás módja egyre kevésbé felel meg a modern gazdaságok igényeinek - emelte ki a Magyar Nemzeti Bank Fenntartható GDP - Globális vitairat címmel közzétett kiadványában. Februárban 3,7 százalék volt az Infláció, a fogyasztói árindexet ezúttal leginkább a szolgáltatások árának átlagos 10 százalékos emelkedése húzta. Nem csökken a nemek közötti bérszakadék, Magyarországon például a férfiak 16 százalékkal keresnek többet ugyanabban a pozícióban, mint a nők - több más mellett ezt is megállapította a PwC 33 országra kiterjedő globális felmérésében.

Meghallgatom

Részben egyszeri hatásoknak is köszönhetően rekord eredménnyel zárta a 2023-as évet a magyarországi Erste Bank. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint több mint 1450 milliárd forint nem konszolidált adózott eredményt ért el a hazai bankszektor 2023-ban, ami éppen háromszorosa az egy évvel korábbinak. A termelés csökkenésére számít az ÉVOSZ 2024-ben az építőiparban. 2023 utolsó negyedévben stagnált a magyar gazdaság. A Portfolio vezető makrogazdasági elemzője szerint, ha 2024 első hónapjaiban nem indul be a növekedés, idén a kormány várakozásaival szemben két százalék lehet csak a GDP-bővülés. A januári ipari termelés valamivel több mint 4 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól, emellett havi alapon is több mint 1 százalékos volt a visszaesés. A kiskereskedelmi forgalom sem talált magára az év első hónapjában.

Meghallgatom

A 2023-as kiemelkedő év után idén is elérhető lesz a kétszámjegyű növekedés a gyógyszergyártásban az árfolyamhatások kiszűrésével - mondta a Richter vezérigazgatója a vállalat eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. 100 bázisponttal 9 százalékra csökkentette az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kedden. 180 fokos fordulatot tart szükségesnek a gazdaságpolitikában a Magyar Nemzeti Bank elnöke. 2022-re már elérték az európai átlag 90 százalékát a magyarországi élelmiszerárak a GKI összehasonlító elemzése szerint. Az OTP elemzői szerint 2025-ig kell várni az általános fellendülésre itthon az ingatlanpiacon.

Meghallgatom

Közzé tette tavalyi negyedik negyedéves gyorsjelentését a Mol. A vállalatvezetés 2023-as előrejelzéseit is felülteljesítette a társaság. Február 12-e és 18-a között több mint egyéves mélypontra süllyedt a prémium állampapírok eladott mennyisége. 2023-ban 18 ezer 647 új lakás épült, csaknem 10 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Az ingatlanvásárlás járulékos terhei közül a legnagyobb tétel az illeték, ez alapesetben az ingatlan vételárának 4 százaléka. Azok viszont, akik igénybe veszik az átalakított Falusi csokot mentesülnek a fizetési kötelezettségtől. 2023-ban bővült a hazai lízingpiac. A várakozásokról is kérdezzük a Magyar Lízingszövetség főtitkárát.

Meghallgatom

Egy év alatt csaknem 20 százalék ponttal, 49-ről 67 százalékra nőtt a tőkealapok kihasználtsága Magyarországon. 2023 negyedik negyedévében megállt a magyar gazdaság növekedése. 2023 utolsó negyedévben 2,3 százalékkal zsugorodott a hazai építőipar teljesítménye. Magyarországon a saját tulajdonú ingatlan a legfontosabb vagyontárgy, az ingatlanok értéke azonban nemzetközi összevetésben alacsony - derült ki egy, az MNB által publikált elemzésből.

Meghallgatom

2023-ban az EXIM Bank több mint 1240 milliárd forintnyi hitelt folyósított, nagy része a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretében. A Magyar Fejlesztési Bank mérlegfőösszege 20 százalékkal 3500 milliárd forint fölé emelkedett 2023-ban, a pénzintézet hitelállománya pedig megközelítette az 1500 milliárd forintot. Duplájára emelkedett a Széchenyi Mikrohitel MAX+ összege. Idén várhatóan enyhülni fog a csökkenő infláció miatt a munkáltatókra nehezedő béremelési nyomás - így látja a Munkáltatók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke. 2023 decemberében éves szinten 8,7 százalékkal csökkent itthon az ipari termelés volumene. A kiskereskedelmi forgalom azonban havi alapon már növekedett 2023 decemberében.

Meghallgatom
×
×
×