eur:
388.65
usd:
359.19
bux:
66263.18
2024. február 25. vasárnap Mátyás

Könyvpercek magazin

Az InfoRádió könyvajánlója minden kedden, csütörtökön és szombaton.

A Könyvpercek támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.  

NKA logó

Adás: kedd, csütörtök, szombat, 7.45 után

Paul Hollander magyar származású politikai szociológus, író, történész tanulmányaiból összeállított kötet jelenik meg Marx és a Korán címmel a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány kiadásában. Az esszék a szerző teljes tudományos munkásságát felölelik, bemutatják főbb érdeklődési területeit és gondolatait. A tanulmányokat Békés Márton történész, a XXI. Század Intézet igazgatója válogatta és Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum vezető történésze szerkesztette. Rozgonyi Ádám Balogh Gáborral beszélgetett.

Meghallgatom

Az evangéliumokban utalás sincs arra, mit csinált Jézus tizenhárom és harminc éves kora között. Nógrádi Gábor regénye a kamasz Messiás és a vele élők elképzelt életének néhány napját meséli el. A szerzővel Rozgonyi Ádám beszélgetett Akit keresnek: Jesua című kötetéről.

Meghallgatom

A Kúrián mutatták be Zinner Tibor új könyvét. A Gyorstalpaló, elvtársaknak - A bírói és ügyészi akadémia, 1949–1954 című kötetről Rozgonyi Ádám beszélgettet a jogtörténésszel.

Meghallgatom

A konnektivitás stratégiájával Magyarország az elkövetkező időszakban az új világrend kulcsállamává válhat - mondta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Huszárvágás című könyvének bemutatóján, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Meghallgatom

Végigélni - A hosszú élet tudományos alapjai címmel, Novák Gábor fordításában jelent meg Peter Attia és Bill Gifford kötete a 21. Század Kiadó gondozásában. A könyvről Rozgonyi Ádám beszélgetett Finy Petrával, a 21. Század Kiadó PR-vezetőjével.

Meghallgatom

Széchenyi Zsigmond vadászíró sajtóban megjelent publikációit gyűjötte kötetbe a Dénes Natúr Műhely Kiadó. Az "Első írásaim" című új könyvről a harmincadik Fehova kiállításon beszélt az InfoRádiónak Bors Richárd, a Nimród Vadászújság főszerkesztő-helyettese.

Meghallgatom

Josef Pieper (PIPER) német filozófus műve a Szabad idő és kultusz, amely az MMA Kiadó gondozásában jelent meg magyar nyelven. Rozgonyi Ádám Szathmáry Istvánnal, a kiadó szerkesztőjével beszélgetett. Szathmáry Istvánt, az MMA Kiadó szerkesztőjét hallották.

Meghallgatom

Kötet jelent meg a Magyar Nemzeti Múzeum "Magyar Menyasszony" című kiállításához kapcsolódóan. Rozgonyi Ádám Orgona Angelika történésszel, a kötet szerkesztőjével, a tárlat egyik szakértőjével beszélgetett. 

Meghallgatom

Szenvedély a rang fogságában - Sisi baráti-családi körben címmel jelent meg Káli-Rozmis Barbara új, Erzsébet osztrák császárnéról és magyar királynéról szóló kötete a Helikon Kiadó gondozásában. Rozgonyi Ádám összeállítása.

Meghallgatom

A Magyar Nemzeti Múzeumban mutatták be A Habsburg monarchia fali- és állóórái 1780-1850 című könyvet. Rozgonyi Ádám a kiadvány egyik szerzőjével, Stephan Andréewitch bécsi műkereskedővel beszélgetett.

Meghallgatom

Összegyűjtött versek címmel jelent meg Szőcs Géza munkásságának gyűjteményes kötete, amelyet Balázs Imre József szerkesztett. A költővel, irodalomkritikussal Rozgonyi Ádám beszélgetett.

Meghallgatom

Megjelent a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület első 50 évét bemutató könyv, amely az 1974. január 6-án alakult szervezet eddigi tevékenységéről ad áttekintést. Az egyesület szóvivőjével, Orbán Zoltánnal Rozgonyi Ádám beszélgetett. 

Meghallgatom

A Lengyel Intézetben mutatták be Mitrovits Miklós A szocializmus csapdájában. Politika, gazdaság, kultúra és sport a magyarlengyel kapcsolatokban (19451990) című új könyvét. A lengyel szakot végzett történész az 1945 és 1990 közötti magyarlengyel kapcsolatokat nem a megszokott diplomáciai és kapcsolattörténeti megközelítésen keresztül mutatja be, hanem újszerű módon, világpolitikai kontextusban helyezi el. A Lengyelország-szakértővel Rozgonyi Ádám beszélgetett.

Meghallgatom

A Publio Kiadó gondozásában jelent meg Papp Ádám Útiversek című új verseskötete. A költővel Rozgonyi Ádám készített interjút.

Meghallgatom

A Scolar Kiadó gondozásában jelent meg Vajna Ádám Oda című verseskötete. A szerzővel Rozgonyi Ádám beszélgetett.

Meghallgatom

Az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformjának angol nyelvű kiadása után magyarul is megjelent a Küzdelem a megmaradásért. A kárpátaljai magyar közösség (1944–2022) című kötet a Nemzeti Emlékezet Bizottsága gondozásában. Rozgonyi Ádám kérdezte Máthé Áront, a NEB elnökhelyettesét.

Meghallgatom

Tíz nyelvészeti írást tartalmaz a magyar nyelvű bibliafordítások elemzéséről a L'Harmattan Könyvkiadó gondozásában megjelent A bibliafordítás tudománya című kötet. A szerzővel, M. Pintér Tibor egyetemi docenssel, Rozgonyi Ádám beszélgetett.

Meghallgatom

Kiadvány készült a “Szabadságharcosok között - John Sadovy (szedovi) fényképei az 1956-os magyar forradalom napjaiból" című kiállításhoz kapcsolódóan. A kötet a budapesti képeivel világhírűvé vált fotós karrierjét mutatja be. Sadovy 1956 októberében négy napon át dokumentálta a fővárosi eseményeket, képeiből nemrégiben zárult egy nagyszabású kiállítás. Tatár Timea Bognár Katalint, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusát kérdezte. 

Meghallgatom

Összesen 15 nyelven adják ki Debreczeni József Auschwitzról szóló naplóregényét, a Hideg krematóriumot. Az eredetileg 1950-ben megjelent kötet volt az egyik első holokausztról szóló irodalmi mű, amely a kommunista Kelet-Európában napvilágot látott. A Jelenkor Kiadónál megjelent új magyar kiadás a világpremierrel egy időben vált elérhetővé. Rozgonyi Ádám kérdezte Sárközy Bencét, a Libri Könyvkiadó Kft. ügyvezetőjét.

Meghallgatom

Egy már színházban bemutatott drámát írt meg prózában is Sinkó Adrienn. A Tihany-legendából ezúttal mesekönyv készült, amelyet Szimonidesz Hajnalka rajzai illiusztrálnak. A Szülőföld Könyvkiadó gondozásában megjelent,Tihany tündér című kötetről Rozgonyi Ádám beszélgetett Sinkó Adriennel.

Meghallgatom
×
×
×