eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 22. szombat Paulina

Könyvpercek magazin

Az InfoRádió könyvajánlója minden kedden, csütörtökön és szombaton.

A Könyvpercek támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.  

NKA logó

Adás: kedd, csütörtök, szombat, 7.45 után

Martos Gábor új kötetében világhírű remekművekkel ismerkedhet meg az olvasó, és az értük kifizetett óriási, a hétköznapi ember számára már-már értelmezhetetlenül hatalmas összegekről is érdekes információkat tudhat meg aukciótörténeti és pénzügyi megvilágításban. A műkereskedelem legjei – Árverési csúcsok 1701-től napjainkig című könyvről Rozgonyi Ádám beszélgetett Martos Gáborral.

Meghallgatom

A szakirányú és laikus közönség számára egyaránt jól érthetően foglalja össze a legfrissebb kutatásokat a Más faj, más vallás, más sors – A magyar holokauszt története című kötet, melynek címét Ravasz László református püspök az Országgyűlés felsőházának 86. ülésén mondott beszéde inspirálta. Rozgonyi Ádám kérdezte Jakab Attilát, a Holokauszt Múzeum történészét, a könyv szerkesztőjét.

Meghallgatom

A Hét Krajcár Kiadó gondozásában jelent meg Gyenes Klára Képlékeny tájkép a Sajó felől című verseskötete. A költő szerint a mai világban nehéz megőrizni a magyarság értékeit, és szintén nehéz feladat a gyengeségeink között embernek maradni. Rozgonyi Ádám összeállítása.

Meghallgatom

Erika néni és további felnőttmesék címmel jelent meg Rényi Ádám új novelláskötete a 21. Század Kiadó gondozásában. Rozgonyi Ádám elsőként a novellaírás folyamatáról kérdezte a szerzőt.

Meghallgatom

Miért nem süketül meg a kakas a saját kukorékolásától, mi volt a világtörténelem eddigi legzajosabb eseménye, vagy például melyik hangszert tartják a legidegesítőbbnek az emberek? Ezekre a kérdésekre is választ ad Kai-Ove Kessler Zsivajgó világ - A zaj története című könyve. A hamburgi újságíró, zenész és történész frissen megjelent kötetéről Tatár Timea kérdezte a kiadó Rubicon Intézet főigazgatóját, Hahner Pétert.

Meghallgatom

Új magyar fordításban jelent meg Roland Barthes Világoskamra című műve a Kijárat Kiadó és a Magyar Fotográfiai Múzeum gondozásában. A kötetről Rozgonyi Ádám kérdezte Baki Péter fotótörténészt, a Magyar Fotográfia Múzeum igazgatóját.

Meghallgatom

Megjelent a Többnyelvűség Magyarországon című tanulmánykötet, amely a magyarországi nemzetiségek nyelvi szokásairól szól. Rozgonyi Ádám kérdezte Borbély Annát, a kötet egyik szerzőjét, a HUN-REN Nyelvtudományi Kutatóközpont nyugalmazott tudományos főmunkatársát.

Meghallgatom

Megjelent Kertész Imre "Lét és írás. Feljegyzések 1959-1973" című kötete. A "Sorstalanság" című regény keletkezéstörténetét árnyaló mű a korábbi forrásoknál mélyrehatóbb képet ad arról, hogy milyen irodalmi, filozófiai és történeti műveket olvasott a Nobel-díjas író. Rozgonyi Ádám kérdezte Soltész Márton irodalomtörténészt, a Kertész Imre Intézet kutatási igazgatóját, a kötet szerkesztőjét. 

Meghallgatom

Az Ütközőpályák című tanulmánykötet korunk egyik legfontosabb geopolitikai kérdésére keresi a választ: miként alakul az Egyesült Államok és Kína versengése? A könyv más országok, köztük Magyarország mozgásterével is foglalkozik. Rozgonyi Ádám kérdezte Magyarics Tamást, a kötet egyik szerzőjét és szerkesztőjét.

Meghallgatom

Orbán Viktor és Soros György küzdelmében tetten érthető az, hogy melyek azok a fontos kérdések, melyek ma a politikát irányítják és meghatározzák - fogalmazott az InfoRádiónak G. Fodor Gábor, akinek az Orbán kontra Soros című könyvét kedden mutatták be a Terror Háza Múzeumban. A politológussal Rozgonyi Ádám beszélgetett.

Meghallgatom

"Kinizsi fiai - A Fekete Sereg" címmel jelent meg Bán Mór új történelmi regénye a Hitel Kiadó gondozásában. A kötet Hunyadi Mátyás állandó zsoldoshadseregének elképzelt kalandos történetét meséli el. A szerzővel, Bán Mórral, Rozgonyi Ádám készített interjút. 

Meghallgatom

A közelmúltban, a Központi Antikvárium egyik árverésén egy titokzatos fotóalbum bukkant fel. Korábban egy idős bárónőé volt, aki 1945 elején kapta a közelgő front elől menekülő ludovikás tisztektől. A 201 fényképet tartalmazó albumot az 1920-as évek elején állították össze, minden bizonnyal szemléltető eszköznek. Ez a fotóalbum szolgált a Kieselbach Galéria 1919 című új kötetének alapjául, amelyről Rozgonyi Ádám beszélgetett Molnos Péter művészettörténésszel.

Meghallgatom

Gyerekeknek írni nagy felelősség - fogalmazott Gimesi Dóra, akinek az új könyve Amikor mesélni kezdtek a fák címmel jelent meg a Pagony Kiadó gondozásában. A kötetről az InfoRádiónak azt mondta: négy generáció történetét meséli el, és azt is bemutatja, hogy milyen különbségek és hasonlóságok vannak az egyes generációk között. Rozgonyi Ádám interjúja.

Meghallgatom

A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár gondozásában jelent meg az Elbeszélt történelem - Bíró Zoltán című kötet, melynek szerkesztőjével, Szekér Nóra történésszel, Rozgonyi Ádám készített interjút.

Meghallgatom

A "Magyar rocktörténet" című képregény első részének megjelenése után a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával, a Képes Krónikák Kiadó gondozásában megjelent a kötet folytatása a rendszerváltás előtti, és az azt követő évtizedek zenei világáról, a korszak nagyjairól. Rozgonyi Ádám kérdezte Mészáros Jánost, a Képes Krónikák Kiadó vezetőjét. 

Meghallgatom

A Prae Kiadó gondozásában jelent meg Tallér Edina új regénye. A "Jóemberek" című kötet a szerző megfogalmazása szerint egy "párkapcsolati roadtrip". Tallér Edinával Rozgonyi Ádám készített interjút.

Meghallgatom

Mártonffy András második regényében egy különös „párbaj” szemtanúi lehetnek az olvasók a gondozó és gondozottja között: csatározásuk során a 20. század tébolyult valósága összemosódik a mesék bizarr világával. A 11 éjszaka című kötetéről Rozgonyi Ádám beszélgetett Mártonffy Andrással.

Meghallgatom

Innovációs különdíjat kapott az idei Év Gyerekkönyve Díjátadó gálán Raskó Gabi Hoztok nekünk túrórudit? című kötete. A kiadványról Rozgonyi Ádám összeállítását hallják.

Meghallgatom

A Magyar animációs rendezőportrék hét hazai alkotó életművét mutatja be az 1970-es évektől napjainkig. Varga Zoltán kötete az MMA Kiadó gondozásában jelent meg. Rozgonyi Ádám összeállítása.

Meghallgatom

Élete és pályafutása fontos történéseit összegezte - örömöket, kudarcokat és a megrendítő családi tragédiákat - Benedek Miklós a Vajda Katalin által írt, a színművész halála után megjelent kötetben. A Maradok tisztelettel, Benedek Miklós című könyvben beszélgetések is vannak, de színdarabként indul - mondta Vajda Katalin, akivel Rozgonyi Ádám beszélgetett.

Meghallgatom
×
×
×