eur:
389.01
usd:
359.45
bux:
66263.18
2024. február 25. vasárnap Mátyás

Családi hét magazin

Az InfoRádió család- és ifjúságügyi magazinja. A családok életét érintő hírek, aktualitások, érdekességek, szakértői beszélgetések, illetve kormányzati döntések és a hátterük. Unokáktól a nagyszülőkig, a gyestől a nyugdíjig.

A műsor együttműködő partnere a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért.

Adás: hétfő, 19.30

A Valentin nap jó lehetőség az ünneplésre, de rendszeresen szükség van a minőségi együtt töltött időre - emelte ki a Családi Hét első beszélgetésében a KINCS tanácsadója. A magazinban bemutatjuk az NMHH szülőknek készített új kiadványát, amely a gyermekek digitális nevelését segíti. Beszámolunk a Bonis Bona és a Tehetségbarát Önkormányzat díjak jelölési lehetőségeiről, és megismerhetik a Katolikus Karitász munkáját, amely során hátrányos helyzetű gyerekek és családok prevenciós szűrését végzik Kárpátalján.

Meghallgatom

A magyarok házasságpártiak, a 30 év alatti fiatalok 75 százaléka házasságban képzeli el az életét - a KINCS kutatási eredményeiről beszélgetünk elsőként a magazinban. A Családi Hétben hallhatnak az NMHH online gyermekvédelmi törekvéseiről, bemutatjuk a XXI. kerület Családmentő Gyermekvédelmi Programját, szólunk a gyermekeket is érintő banki csalásokról és arról is, hogy évente nagyjából 400 édesanya, nő hal méhnyakrákban, a szűrésen való részvétel hektikus.

Meghallgatom

Közzétette friss népmozgalmi adatait a Központi Statisztikai Hivatal – megállapításaikról és annak hátteréről beszélgetünk elsőként a Családi Hétben. A magazinban szólunk arról, hogy február 18-ig lehet szavazni Családbarát Kórházi Innováció különdíjára, de megtudhatják azt is, milyen problémákkal küszködnek a sérült gyermekeket nevelő egyszülős családok. Megismerhetik UNICEF Magyarország “Ne nézz félre!” című kampányát és az NMHH új felnőttképzését, amely a fiatalok és a szülők médiatudatosságát segíti.

Meghallgatom

Minden hatodik pár küzd ma meddőségi problémákkal, de ez nem csak nőket érintő probléma - egy témát érintő felmérés részleteiről, illetve a meddőségi ellátórendszert érintő fejlesztésekről szólunk elsőként a Családi Hétben. A magazinban hallhatnak arról is, hogy a digitalizáció egyre jobban megjelenik a nyelvhasználatban, a legjobb ellenszer pedig az olvasás. Végül bemutatjuk a “Gyermek elsősegély” nevű applikációt, amely a kiélezett helyzetekben szeretne segítséget nyújtani a szülőknek.

Meghallgatom

Egy felmérés szerint tízből négy fiatal követi legalább egy celeb életét az online térben, a családi minta mégis meghatározóbb - a részletekről számolunk be a Családi Hét első beszélgetésében. A magazinban megismerkedhetnek az “Ifjúság 23” jelentés részleteivel, és bemutatjuk az NMHH friss kutatását, miszerint amíg internetezéssel három és fél órát, tévénézéssel csaknem öt órát töltenek a 15 évnél idősebbek.

Meghallgatom

Megjelent a Család-Érték-Tér, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért, valamint a Századvég Alapítvány közös kötete - elsőként erről hallhatnak beszélgetést a Családi Hétben. A magazinban szólunk arról, hogy miért fontos a szülők mentális egészsége és beszámolunk arról is, hogy még az idén nyolc meddőségkezelési szakambulancia jön létre az országban.

Meghallgatom

A megkérdezettek 68 százaléka szerint a csok plusz elősegíti a gyermekvállalási és a házasságkötési kedv növekedését – a kutatás részleteiről szólunk elsőként a Családi hétben. A magazinban beszélgetést hallhatnak az iskolakezdés halasztását érintő határidőről, a nyugdíjasok helyzetéről és arról is, hogy a szakemberek szerint a családi életre és a munkavégzésre nézve is negatív következményei vannak a rendszeres fejfájásnak.

Meghallgatom

A Családi Hét újévi első adásában olyan beszélgetéseket hallhatnak, amelyek 2023-ban készültek, de meghatározóak lehetnek 2024-ben is. A magazinban elsőként az új CSOK pluszról lesz szó, majd a pszichés problémákkal küzdő gyermeket és fiatalokat ellátó Vadaskert kórházról, valamint a telefonmentes iskolát szorgalmazó UNESCO jelentésről szóló beszélgetés ismétlését hallhatják.

Meghallgatom

Megjelent a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért gondozásában kiadott “Ami a miénk 2. - Ötvenen a családról" című kötet, Novák Katalin köztársasági elnök ajánlóival. Erről beszélgetünk elsőként a magazinban, majd folytatjuk a tavaly indított hagyományt: az InfoRádió és az Infostart munkatársainak kedvenc és kedves meséit, verseit hallhatják a Családi Hét adventi adásában.

Meghallgatom

A KINCS elnöke szerint embert próbáló év volt a 2023-as, amely a hazai népesedési helyzetre is hatott – a magazinban az évet értékeljük először családpolitikai szempontból. A Családi Hétben szólunk arról, hogy a covid után az elmúlt időszakban is sok gyermek került be pszichés problémák miatt a Vadaskert Kórházba, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke pedig a gyerekek covid és influenza elleni védőoltására hívja fel a figyelmet. A magazinban végül beszámolunk a rászoruló gyermekek Országházi Gyermekkarácsonyáról is.

Meghallgatom

A fiatalok közérzetét, egzisztenciális helyzetét vizsgálta az OTP Fáy Alapítvány ifjúságkutatása - elsőként erről hallhatnak a Családi Hétben. A magazinban beszámolunk arról, hogy Drogenciklopédia címen új, átfogó kötet jelent meg és arról is, hogy sikeresen lépett fel a TikTokkal szemben a Gazdasági Versenyhivatal. Beszélgetünk az újszülöttkori SMA-szűrés fontosságáról és bemutatjuk, milyen célra gyűjti idén az adományokat a Fiatal Családosok Klubja.

Meghallgatom

Hamarosan újabb fő pillére lesz a magyar családtámogatási rendszernek, jelentették be a Baba-Mama Expón - a részletekről és a családpolitikai intézkedések társadalmi támogatottságáról szólunk elsőként a Családi Hétben. A magazinban hallhatnak arról, hogy a gyermekpszichológus szerint nem szabad elébe menni annak, létezik-e a Mikulás vagy a Jézuska, és beszámolunk a Magyar Baptista Szeretetszolgálat 20. alkalommal meghirdetett karácsonyi Cipősdoboz Akciójáról is. A műsorban emellett tanácsokat adunk ahhoz is, miként védjük meg a családi kedvenceket az extrém hidegtől.

Meghallgatom

A hazatérést fontolgató magyaroknak szeretne segítséget nyújtani a hazaváró portál - erről hallhatnak elsőként a Családi Hétben. A magazinban bemutatunk egy új módszert, amely a daganatos kislányok későbbi gyermekvállalását segíti, és beszámolunk egy konferenciáról, ahol a fogyatékossággal élő fiatalok kihívásait vették számba. Szólunk mindemellett a Magyar Vöröskereszt Hősképző kampányáról és az Ökumenikus Segélyszervezet adventi adománygyűjtő akciójáról is.

Meghallgatom

A jövő évi események köré szerveződött a családi élet nemzetközi hálózatának legutóbbi ülése - a témákról bővebben is hallhatnak a Családi Hét adásában. A magazinban beszámolunk arról, hogy 46 vállalat kapott idén Családbarát címet a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom által meghirdetett Családbarát Vállalat pályázaton. Szólunk arról is, hogyan támogatja az egyszülős családokat a Fővárosi Állat és Növénykert, és beszámolunk a Máltai Szeretetszolgálat karácsonyi iskolai adománygyűjtéséről is.

Meghallgatom

A CSOK pluszban sokkal hangsúlyosabbak a gyermekvállalást és a párkapcsolatok stabilitását elősegítő tényezők - elsőként erről hallhatnak beszélgetést a Családi Hétben. A magazinban szólunk a legújabb ifjúsági index adatairól, és arról, hogy országjárásra indul az NMHH “Mobil a családom?” programja, bemutatunk egy kormányablakokban vetített családi költségvetésről szóló kisfilmet és megismerhetik az idei Önként jöttem díj jelöltjeit is, akikre november 20-ig lehet szavazni.

Meghallgatom

A legfrissebb népszámlálási adatok szerint tíz magyar háztartásból három egyszemélyes - a szingli lét által leginkább érintett korosztályról, a lehetséges okokról és nemzetközi kutatások megállapításairól is beszélgetünk a Családi Hétben. A magazinban hallhatnak arról is, hogy hiába lépett be az elmúlt időszakban több új szereplő a gyermekvédelmi ellátás területére, egyelőre nem nő a nevelőszülők száma, a rendszerből jelenleg nagyjából kétezer nevelőszülő hiányzik.

Meghallgatom

Az UNICEF nemzetközi jelentése szerint globálisan hétből egy gyermek mentális betegségben szenved, a 15-19 évesek helyzete a legaggasztóbb - nekik is segítene a Kulturális és Innovációs Minisztérium testi-lelki egészség roadshow-ja, fókuszában az iskolai bántalmazással - ezekről szólunk elsőként a Családi Hétben. A magazinban hallhatnak arról, hogy újra meghirdette Kívánságlista programját 1358 nélkülözésben élő gyermek számára a Magyar Református Szeretetszolgálat, de szólunk arról is, hogy a magyarok 41 százaléka szigorítaná az iskolai mobiltelefon használatot.

Meghallgatom

A Nyugdíjas Tanács legutóbbi ülésének aktualitásairól számolunk be elsőként a Családi Hétben, ezt követően pedig egy mesterséges intelligenciára épülő, minősített tünetelemző és betegségellenőrző applikációval ismerkedhetnek meg a hallgatók. Bemutatjuk a Bethesda Református Gyermekkórház és a Móra Kiadó fájdalomkezelési kisokosát, az adás végén pedig a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal “Maradék nélkül” programjának küldetéséről szólunk.

Meghallgatom

Az elmúlt három év adatai szerint a magyarok alapvetően kiegyensúlyozottak - a lelki egészség napja kapcsán a KINCS kutatásáról számolunk be elsőként a Családi Hétben, majd arról hallhatnak, hogy testi-lelki egészség roadshow-t indít a Kulturális és Innovációs Minisztérium. Bemutatjuk a magazinban azt a felmérést, amely az egyedülálló szülők táplálkozási környezetét vizsgálta, szólunk a vizualitás, illusztráció és a könyv kapcsolatáról, valamint arról is, hogy a szülők közreműködésére is számít Aktív Iskola programjában a Magyar Diáksport Szövetség.

Meghallgatom

Harminc éve alakult meg a Magatartástudományi Intézet a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen - erről beszélgetünk elsőként a Családi Hétben. A magazinban szólunk arról, hogy meghosszabbította a hátrányos helyzetű, jól tanuló kisiskolásoknak szóló ösztöndíjpályázatát a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat. Beszámolunk arról is, hogy újra elindult Kárpátalján a Katolikus Karitász Orvosmissziója és megismerhetik a Szenior Akadémiájának őszi évadának programját is.

Meghallgatom
×
×
×