eur:
391.99
usd:
359.69
bux:
72294.66
2024. július 16. kedd Valter

Adóinfó magazin

Egy műsor azoknak, akik cégvezetőként nem akarnak eltévedni a magyar adórendszerben - minden, amit a kis- és középvállalkozások adózásáról tudni kell.

Ha nem mindegy, hogy mennyit és hogyan adózik a cége, ha arra kíváncsi, hogy miként változtatják a döntéshozók az adószabályokat, ha tudni szeretné, hogy mire figyel a NAV, kérdezze az InfoRádió adószakértőit. Az RSM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. szakértői várják kérdéseiket.

E-mail: ado@inforadio.hu

Adás: hétfő, 19.00

Témánk a fizetési könnyítések rendszere. Fizetési nehézség fellépésénél milyen lehetőségeink vannak? Mikor lehet kérni az adóelőleg mérséklést? Van-e benne kockázat, ha mégis magasabb lesz a fizetendő adónk? Van-e rá nyomtatvány, formakényszer? A szakértő Bulátkó Ottó, az RSM adómenedzsere. (A 2024. július 1-jén elhangzott adás ismétlése.)

Meghallgatom

Már korábbi műsorainkban is rendszeresen, visszatérően foglalkoztunk családjogi kérdésekkel, legyen szó a házasság megromlásáról, a válást, a válópert, vagyonjogi kérdéseket, illetve a gyermekek elhelyezését érintő témakörökről. Mostani műsorban a házassági vagyonjogi szerződéssel kapcsolatos kérdések lesznek a fókuszban. A műsor szakértője Bagi Éva, az RSM családjogi ügyvédje. Már korábbi műsorainkban is rendszeresen, visszatérően foglalkoztunk családjogi kérdésekkel, legyen szó a házasság megromlásáról, a válást, a válópert, vagyonjogi kérdéseket, illetve a gyermekek elhelyezését érintő témakörökről. Mostani műsorban a házassági vagyonjogi szerződéssel kapcsolatos kérdések lesznek a fókuszban. A műsor szakértője Bagi Éva, az RSM családjogi ügyvédje.

Meghallgatom

Témánk a fizetési könnyítések rendszere. Fizetési nehézség fellépésénél milyen lehetőségeink vannak? Mikor lehet kérni az adóelőleg mérséklést? Van-e benne kockázat, ha mégis magasabb lesz a fizetendő adónk? Van-e rá nyomtatvány, formakényszer? A szakértő Bulátkó Ottó, az RSM adómenedzsere.

Meghallgatom

A NIS2 irányelv a kiberbiztonság új mérföldköve. A NIS2 egy egységes, magas szintű kiberbiztonsági keretet hoz létre az Európai Unió egészében, amelynek célja, hogy megerősítse a tagállamok és az érintett szervezetek felkészültségét a kiberfenyegetések elleni védekezésre. A kiberbiztonság napjaink egyik legfontosabb kihívása, és a NIS2 irányelv kulcsfontosságú lépés a digitális infrastruktúra védelmében. A szakértő Balogh Zoltán, az RSM IT audit menedzsere. A NIS2 irányelv a kiberbiztonság új mérföldköve. A NIS2 egy egységes, magas szintű kiberbiztonsági keretet hoz létre az Európai Unió egészében, amelynek célja, hogy megerősítse a tagállamok és az érintett szervezetek felkészültségét a kiberfenyegetések elleni védekezésre. A kiberbiztonság napjaink egyik legfontosabb kihívása, és a NIS2 irányelv kulcsfontosságú lépés a digitális infrastruktúra védelmében. A szakértő Balogh Zoltán, az RSM IT audit menedzsere.

Meghallgatom

A transzferárazásban és a transzferár dokumentáció készítésében 2022-ben jelentős változások történtek; megtöbbszörözték a kiszabható bírság mértékét, valamint bevezették a transzferár adatszolgáltatási kötelezettséget. Fontos, azonban, hogy a 2023-as adóévre vonatkozóan is életbe léptek olyan változások, amelyek be nem tartása már sokszoros mulasztási bírság kiszabását is eredményezhetik. Az elmúlt egy év tapasztalatai alapján pedig a vállalkozások egyre nagyobb valószínűséggel számíthatnak közvetlen transzferár ellenőrzésekre a kapcsolt partnereikkel folytatott tranzakcióik esetében. A szakértő Karczub János, az RSM transzferár üzletágának vezetője.

Meghallgatom

Témánk a külföldi áfa-visszatérítés és az, hogy ezen a területen született egy döntés az Európai Unió Bírósága részéről, amely segíti a magyar adózókat. A műsor szakértője Édes-Palicz Petra, az RSM adóüzletágának menedzsere.

Meghallgatom

A ViDA, röviden ez a neven annak a jogalkotási csomagnak, amelyet az Európai Bizottság eredetileg 2022. december 8-án terjesztett elő, de várhatóan csak idén, a tervek szerint a következő hónapokban fog elfogadni. A csomag célja, hogy alapjaiban modernizálja a közös hozzáadottérték-adó rendszert, továbbá hatékonyan csökkentse az áfacsalások mértékét az Unióban. Ez a kezdeményezés nemcsak a nagyvállalatok, hanem a kis- és középvállalkozások (KKV-k) számára is jelentős változásokat hozhat. A szakértő Budai Mátyás, az RSM junior adómenedzsere.

Meghallgatom

Egy korábbi adásunkban áttekintettük azt, hogy mi pontosan a gyermektartás fogalma, illetve arra fókuszáltunk, hogy milyen indokolt szükségleti lehetnek egy gyermeknek. Ebben a műsorban az előző adás folytatásaként arról lesz szó, hogy miként számolják ki a gyermektartásdíjat? Ennek a megálllapítása mindig kizárólag a jövedelemhez igazodik? Megváltoztatható-e a gyermektartásdíj összege? A kérdésekre Bagi Éva, az RSM családjogi ügyvédje válaszol.

Meghallgatom

Válás esetén, vagy ha a házastársak, illetve élettársak kapcsolata megromlik, a közös gyermek neveléséről, gondozásáról és nem utolsó sorban a gyerektartás összegéről is dönteni kell. Szerencsés esetben, a szülők együttműködve, közösen állapítják meg a gyerektartás mértékét és megfizetésének módját. Megegyezés hiányában azonban - akár egy válóperen akár szülői felügyeletijog rendezése iránt indított perben - a bíróság dönt a gyerektartás díjáról. Arról, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni a gyermektartásdíj összegének meghatározásakor Bagi Évát, az RSM családjogi ügyvédjét kérdezzük.

Meghallgatom

A NAV online számla rendszerrel kapcsolatban számos vállalkozás kapott váratlan értesítést a cégkapun az adóhatóságtól, amelyben a NAV arra hívja fel az érintett társaságok figyelmet, hogy az elmúlt negyedévben hibás adatszolgáltatásuk volt az Online Számla rendszerben. Ellenőrizze cégkapus tárhelyét! A szakértő Budai Mátyás, az RSM adómenedzsere.

Meghallgatom

Külföldi konferenciát, rendezvényt, kiállítást szervező cégeknek - legyen az akár saját rendezvény, akár rendezvényszervező cég által szervezett külföldi rendezvény tisztában kell lenni azzal, hogy milyen esetekben kell külföldi adószámot igényelni, vagy külföldön áfát fizetni. Hiszen ha a rendezvényszervező nem tesz eleget az áfa kötelezettségeinek, az súlyos mulasztási bírságot, valamint adóbírságot vonhat maga után. A részletekről Sztankó Dánielt, az RSM áfaigazgatóját kérdezzük. Külföldi konferenciát, rendezvényt, kiállítást szervező cégeknek - legyen az akár saját rendezvény, akár rendezvényszervező cég által szervezett külföldi rendezvény tisztában kell lenni azzal, hogy milyen esetekben kell külföldi adószámot igényelni, vagy külföldön áfát fizetni. Hiszen ha a rendezvényszervező nem tesz eleget az áfa kötelezettségeinek, az súlyos mulasztási bírságot, valamint adóbírságot vonhat maga után. A részletekről Sztankó Dánielt, az RSM áfaigazgatóját kérdezzük.

Meghallgatom
Meghallgatom

Megjelent a NAV 2024-es ellenőrzési terve. Eszerint a kapcsolt vállalkozások, a transzferárazás, a munkálatói részvény programok, a külföldi jövedelmek vizsgálata került majd leginkább célkeresztbe, de a nagyfoglalkoztatóknak is kiemelt figyelemre kell számítaniuk. Jelentősen bővült a kockázatosnak minősített tevékenységek köre is, többek között az ellenőrzött tőkepiaci ügyletekből és kriptovalutából jövedelmet szerzők ellenőrzésével. Szakértő: Bulátkó Ottó, az RSM adómenedzsere.

Meghallgatom

Munkaerő megtartás, munkaerő tervezés, elkötelezettség növelés, munkatársi elégedettség, munkahelyi konfliktusok kezelése, jogviták megelőzése, vállalati kultúra formálása, munkáltatói márka építés - több más mellett ezért is fontos az, hogy legyen legalább külső HR-es csapata egy-egy cégnek ma Magyarországon. Arról, hogy melyek a főbb kihívások ezen a területen Penzt Edinát, az RSM bérszámfejtési vezetőjét, és Bohács Bernadettet, az RSM HR szolgáltatások üzletágának vezetőjét kérdezzük.

Meghallgatom

Témánk a társasági adó, a helyi iparűzési adó, és az innovációs járulék, az ehhez kapcsolódó fizetési kötelezettségek, illetve az, hogy miként kerülhetőek el a felesleges adóterhek. Mai beszélgetőpartnereim Pajor-Csoma Katalin RSM szenior adótanácsadója és Varga Diána, az RSM vezető adómenedzsere.

Meghallgatom

2024-ben adóamnesztia lehetőséget kapnak a társaságok a korábban a NAV felé be nem jelentett részesedésszerzéseik utólagos bejelentésével. Ezzel olyan céges adózók mentesülhetnek a TAO-fizetés alól, akik korábban elmulasztották a más társaságokban szerzett tulajdonrészeszüket bejelenteni. A részesedések utólagos bejelentésére május 31-ig van lehetőség. A részletekről Clamba Viktóriát, az RSM adóüzletágának vezető menedzserét kérdeztük.

Meghallgatom

Témánk a társasági adó, a helyi iparűzési adó, és az innovációs járulék, az ehhez kapcsolódó fizetési kötelezettségek, illetve az, hogy miként kerülhetőek el a felesleges adóterhek. Mai beszélgetőpartnereim Pajor-Csoma Katalin RSM szenior adótanácsadója és Varga Diána, az RSM vezető adómenedzsere.

Meghallgatom

Miként minimalizálhatja egy cég az adókockázatát üzleti ellenőrzéssel? Honnan ered az előzetes üzleti ellenőrzési eljárás, miért van arra szükség? Hogyan merül fel, miben merül ki a partnerek előzetes üzleti ellenőrzése? Milyen adatbázisokat használjunk, alkalmazzunk az üzleti ellenőrzés során? Ezekre a kérdésekre válaszol Bulátkó Ottó, az RSM adómenedzsere. Miként minimalizálhatja egy cég az adókockázatát üzleti ellenőrzéssel? Honnan ered az előzetes üzleti ellenőrzési eljárás, miért van arra szükség? Hogyan merül fel, miben merül ki a partnerek előzetes üzleti ellenőrzése? Milyen adatbázisokat használjunk, alkalmazzunk az üzleti ellenőrzés során? Ezekre a kérdésekre válaszol Bulátkó Ottó, az RSM adómenedzsere.

Meghallgatom

Válás esetén, vagy ha a házastársak, illetve élettársak kapcsolata megromlik, a közös gyermek neveléséről, gondozásáról és nem utolsó sorban a gyerektartás összegéről is dönteni kell. Szerencsés esetben a szülők együttműködve, közösen állapítják meg a gyerektartás mértékét és megfizetésének módját. Megegyezés hiányában azonban - akár egy válóperben, akár szülői felügyeleti jog rendezése iránt indított perben - a bíróság dönt a gyerektartás díjáról. Arról, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni a gyermektartásdíj összegének meghatározásakor, Bagi Évát, az RSM családjogi ügyvédjét kérdezzük.

Meghallgatom

A transzferár-dokumentációk felépítése, és a transzferár-nyilvántartások hiányosságai és hibái miatt kiszabható bírságolás területén a 2023-as év jelentős fordulatot hozott azoknak a cégeknek az életében, amelyek érintettek a transzferár adatszolgáltatási kötelezettségben. A mulasztási bírság összege például jelentősen megváltozott. A részletekről Karczub Jánost, az RSM transzferárazási üzletágának vezetőjét kérdezzük.

Meghallgatom
×
×
×