eur:
387.05
usd:
355.92
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Nyitókép: Pixabay

Hiába nagyobb a kereslet a hal iránt, közepes évet zárt az ágazat

A halászok, haltenyésztők helyzetét számos dolog nehezítette 2023-ban a sok esőtől kezdve, a magas árakon át egészen a halászmadarakig.

A karácsonyi ünnepeken a hazai haltermés 45-50 százalékát értékesítették a halgazdaságok - írja az Agroinform.hu. Mint írják, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége Lévai Ferencet, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivőjét kérte meg, hogy értékelje a 2023-as évet.

Lévai Ferenc saját tógazdasága tapasztalatai alapján elmondta, nehezebb volt a szokásosnál az őszi lehalászás, ugyanis úgy kellett a karácsonyra készülniük, hogy az időjárás nem volt kedvező:

a csapadékos időjárás eltelítette a leeresztő csatornákat és ez megnehezítette a halak kifogását.

Azt is elmondta, bár a végső adatok majd csak később jönnek, de az már most látszik, hogy közepes "terméssel" zárták az évet. Magyarázata szerint ennek az egyik oka, hogy a hűvös tavasz miatt elszaporodott az ezüstkárász, elfoglalta az élettereket, így a kedvezőtlen időjárás miatt két héttel később ívó pontyivadékokat csaknem kiszorította a planktonban bővelkedő vizekből. Ez már mérhető kiesést okozott a hozamokban.

A közepes eredmények másik oka a megszokottnál kevesebb takarmányozás volt. Sokan alig vásároltak a 2022-es drága takarmányból, így a haltermelést főként a természetes táplálékforrásra lehetett alapozni. A tavakba nagyobb mértékben szórták a szerves trágyát, hogy a megnövekedett planktonképződéssel részben pótolni tudják a halak táplálékát - írja a portál.

Azt pozitívumként említette a vezérigazgató, hogy tavaly a halak nem voltak elzsírosodva, kiváló kondícióban, igen jó ízű hússal nevelkedtek.

2023-ban erősödött a kereslet a halak iránt. A hozamot azonban jelentősen csökkentette a védett halevő állatok okozta kár is. Elsősorban a kis- és a nagy kormorán dézsmálta a tavakat, az enyhe időjárás miatt be nem fagyó tavak bőséges zsákmányt kínáltak. Mint írják, a klímaváltozás egyik folyománya az is, hogy idehaza a kormoránok fészkelő állománya is elszaporodott, amelyek nemcsak a haltermelők pénztárcáját vékonyítják, hanem a fészkelő helyeik környezetét is károsítják.

Az ágazat szereplőinek régi vágya, hogy a természetvédőkkel közös hangot találjanak abban, hogy miként gyérítsék a madársereget, amely 3-5 ezer tonna hal elpusztításáért felelős. Ez már akkora mennyiség, hogy érzékenyen érinti mind a horgászatot, mind a halpiacot - értékelte a helyzetet Lévai Ferenc.

A halárral kapcsolatban elmondta, hogy az ártárgyalásokon megszületett egyezség eredményeképpen 15 százalékkal mérséklődtek az árak. Viszont kiemelte: idehaza is érzékelhető, hogy az emberek kevesebb élelmiszert, így kevesebb halat fogyasztottak.

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×