eur:
389.01
usd:
359.45
bux:
66263.18
2024. február 25. vasárnap Mátyás
Nyitókép: Pixabay

Most már biztos: jön a 15 centis hó – mutatjuk, merre szakad le az ég

A Mátra–Debrecen vonaltól északra élőkhöz köszönt be a valódi tél.

A Kékestetőt vasárnap már pár centis hótakaró borította, amely az egész napos fagynak köszönhetően szépen megmaradt. A hét elején egy mediterrán ciklonnak köszönhetően várhatóan tovább gyarapszik a hótakaró az 1014 méter magas hegycsúcson, kedd estére akár 10-15 centisre is hízhat – írja az Időkép.

Észak, északkelet készülhet az első nagyobb havazásra, hétfő éjjel ugyanis egy mediterrán ciklon éri el térségünket, ami főként az ország déli felére és a Dunától keletre okoz majd többfelé kiadós csapadékot. A legkevesebb ezúttal északnyugaton fog esni.

A mediterrán ciklonnal dél-délnyugat felől érkező enyhébb levegő hatására az ország nagy részén eső várható, északon, északkeleten azonban ez az enyhülés nem lesz számottevő, így itt végig hó formájában hullhat a csapadék.

A legtöbb hó előreláthatóan a borsodi, zempléni térségében hullhat, itt kedd estig akár síkvidéken is 10 centimétert meghaladó hóréteg alakulhat ki, a hegyekben ennél több, néhol a 15-20 centi sem kizárt.

Ez a ciklon szerdán elhagyja hazánkat, mögötte északnyugat felől szárazabb, fagyosabb levegő érkezik fölénk, csütörtök hajnalban a derültebb, vastagabb hóval borított északkeleti tájakon –10 fok alá hűlhet a levegő.

Az időjárási portál hótérképén jól látható is, hogy a mediterrán ciklon hatására a Mátra–Debrecen vonaltól északra hó lesz a jellemző, míg ahogy haladunk majd dél, délnyugat felé, a csapadék egyre inkább havas esőbe, majd esőbe vált át.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×