eur:
391.98
usd:
359.55
bux:
72294.66
2024. július 16. kedd Valter
Nyitókép: honvedelem.hu

Hatalmas robbanás volt a főváros közelében – videó

Nagy mennyiségű robbanószer végzett egy személygépjárművel és utasaival - egy gyakorlaton.

A hét közepén felrobbantottak egy autóroncsot a Pest vármegyei Csobánkán. Nem bűncselekmény történt és senki sem sérült meg, csak egy harctéri helyszínelő tanfolyam zárógyakorlatát végezték a helyi honvédségi gyakorlótéren – írja a Magyar Nemzet a honvedelem.hu beszámolója alapján.

A szituációs gyakorlat során nagy mennyiségű robbanószer végzett egy személygépjárművel és utasaival. Tűzszerészek biztosították a helyszínt, majd a helyszínelők is megérkeztek, hogy begyűjtsék a bűnjeleket. A kurzus június 3-án kezdődött és pénteken ért véget. A katonák eleinte kiképzőkkel járták végig a fenyegetett szakaszokat és helyszíneltek, később viszont már önállóan teljesítették az egyes feladatokat.

Fotó: honvedelem.hu
Fotó: honvedelem.hu

A háromhetes kiképzés végére a résztvevők már biztos kézzel azonosították a bűnjeleket, amihez elméleti ismereteket is szereztek. A szerdai, csobánkai zárógyakorlat teljesítésére másfél óra állt a rendelkezésükre, ami teljesen életszerű, ugyanis Sárfi Viktor őrmester, kiképző altiszt elmondása szerint

egy misszióban a fenyegetettségtől függően tíz perc és két óra között kell elvégezni egy ilyen műveletet.

A kurzus a robbanótest-mentesítési alapozó tanfolyam tananyagának felelevenítésével kezdődött, majd a jelentkezők megtanulták a nem látható nyomok – például az ujjlenyomatok – begyűjtési módját, csomagolását és előhívását.

Fotó: honvedelem.hu
Fotó: honvedelem.hu

Balog Norbert százados közölte: steril kesztyűkben dolgoztak, melyeket minden egyes begyűjtött bűnjel után cseréltek, illetve maszkot viseltek, hogy ne szennyezzék össze a nyomokat a saját DNS-mintáikkal.

Az ilyen gyakorlatok során minden bűnjelet megvizsgálnak, amiből megállapítható a robbanóanyag származási helye vagy azonosítható a telepítő. A munkafolyamat azonban ezzel nem ér véget. A labor mély elemzés alá veti a begyűjtött bűnjeleket, amik adott esetben törvényszéki bizonyítékokká is válhatnak.

A tanfolyam nem klasszikus vizsgaszituációval zárult, mivel a résztvevők teljesítményét már az első naptól kezdve értékelték a kiképzők. Végül a három hét alatt mutatott teljesítmény alapján ítélik meg, hogy ki alkalmas a harctéri helyszínelő feladatok ellátására. A beszámoló szerint a júniusi magyar kurzus résztvevői sikerrel vették az akadályokat, a tanulás az őszi NATO-tanfolyamon folytatódik.

Címlapról ajánljuk
A Trump-merénylet után a német titkosszolgálat is akcióba lendült

A Trump-merénylet után a német titkosszolgálat is akcióba lendült

A Donald Trump volt amerikai elnök ellen elkövetett szombati merénylet után Németországban is megerősítették a vezető politikusok védelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.17. szerda, 18:00
Navracsics Tibor
közigazgatási és területfejlesztési miniszter
Nagyot ment a Dow index, több mint egy éve nem látott emelkedés

Nagyot ment a Dow index, több mint egy éve nem látott emelkedés

Felemás hangulatban telt a keddi kereskedés Ázsiában, ezt követően azonban Európában folytatódott az esés a tőzsdéken. Délután fontos kiskereskedelmi adat érkezett Amerikából, melynek hatására erősödni kezdett a dollár, az amerikai tőzsdék pedig emelkedtek, különösen a Dow index, amely közel 2 százalékos pluszban zárt, ami 2023 júniusa óta nem látott mértékű emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×