eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 22. szombat Paulina
Woman with red hair looking on screen of her mobile phone.
Nyitókép: Guido Mieth/Getty Images

Kedden megrohanhatják a kormányablakokat a mobilosok

Május 21-től aktiválható a kormány új mobilappja, amellyel az állami és egyes piaci szolgáltatások digitális elérését támogatják.

Ahogy arról az Infostarton is beszámoltunk az e-ügyintézést szolgáló applikáció "alapjaiban változtatja meg az állampolgárok elektronikus közigazgatáshoz fűződő viszonyát", egyre egyszerűbben, kényelmesebben és hatékonyabban intézhetik majd ügyeiket.

Az appot május 18-tól lehet már letölteni és május 21-vel aktiválható a kormányablakokban - írja a portfolio.hu.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az állampolgárnak el kell mennie egy kormányablakba, ahol az ügyintézők ellenőrzik a személyazonosságunkat, és felkerülünk a várólistára. Itt szükség lesz személyazonosító okmányra és arra a mobilra, amelyre letöltöttük az alkalmazást. Ezután értesítést küldenek a telefonra, ha aktiválható a digitális állampolgárságunk. Ha valaki törli a mobilalkalmazást, mielőtt megtörténik az aktiválás, újra kell regisztrálni, amit csak a kormányablakokban lehet megtenni.

Szeptembertől jönnek az első használható funkciók az appba:

  • személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány helyett azonosíthatjuk magunkat az appal pl. rendőr kérésére vagy más élethelyzetekben,
  • állami weboldalakra és alkalmazásokba az alkalmazásban elérhető QR-kóddal is bejelentkezhetünk,
  • egy gombnyomással igényelhető innen erkölcsi bizonyítvány,
  • digitális aláírás is elérhető lesz, amivel hivatalos dokumentumokat is aláírhatunk (később ezt kinyitják piaci szereplőknek is),
  • időpontot foglalhatunk a kormányablakokban,
    és az állam által nyilvántartott adatokat egy helyen érhetjük el az appból.

A digitális erkölcsi bizonyítvány lesz Magyarország első digitális okmánya, amelyet egy gombnyomással igényelhetnek az állampolgárok.

A DÁP mobilalkalmazás ezek mellett biztosítja majd minden felhasználónak a minősített elektronikus aláírást. Május közepétől a kormányablakokban elindulhat az előregisztráció a DÁP mobilalkalmazáshoz, így a felhasználóknak a szeptemberi éles induláskor már csak egy frissítésre lesz szükségük, hogy elsők között kezdhessék el használni a mobilalkalmazást - áll a KTK közleményében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×