eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 14. vasárnap Tibor
Szavazógép az Országház felújított alsóházi üléstermében 2014. június 2-án.
Nyitókép: MTI/Beliczay László

Hétfőn választja meg a köztársasági elnököt az Országgyűlés - a nap hírei

A közvetlen elnökválasztás rendszere mellett tüntetett a Demokratikus Koalíció, a Momentum, a Párbeszéd és az MSZP. Két év alatt 31 ezer ukrán katona vesztette életét a háborúban - ismertette az ukrán elnök.

Hétfőn választja meg a köztársasági elnököt az Országgyűlés. Előtte a ház elfogadja Novák Katalin lemondását. A kormánypártok Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét javasolják az államfői tisztségre és várhatóan meg is választja a kétharmados országgyűlési többség. Az új államfő a megválasztását követő nyolcadik napon lép a hivatalába. Az ellenzéki pártok ezúttal nem állítanak közös jelöltet. Az LMP Hack Pétert, a Mi Hazánk Csath Magdolnát javasolta, ugyanakkor ezek a frakciók nem rendelkeznek a jelöléshez szükséges számú képviselővel.

Demonstrációt tartott a fővárosi Kossuth téren a Demokratikus Koalíció, a Momentum, a Párbeszéd és az MSZP. A tavaszi ülésszak kezdete előtt a közvetlen elnökválasztás rendszere mellett tüntettek. A felszólalók Novák Katalin leköszönő államfő kegyelmi döntését és az Orbán-rendszert bírálták. Dobrev Klára a DK Európa Parlamenti képviselője arról beszélt, hogy a bicskei gyerekotthon lakóit senki sem védte meg, az állam pedig nem a gyerekeket, hanem a saját hatalmát védi. Karácsony Gergely főpolgármester úgy vélte: olyan kormánya van Magyarországnak, amely többet költött állami propagandára, mint szociális és gyermekvédelemre.

Az LMP beperli az Igazságügyi Minisztériumot a kegyelmi ügyben, miután a tárca megtagadta a dokumentumok kiadását. Süveg Anna, a párt szóvivője szerint a kegyelmi ügyben a valódi kérdés továbbra is az, hogy milyen indokkal kapott kegyelmet K. Endre. Kiemelte: Novák Katalin államfő és Varga Judit korábbi igazságügyi miniszer lemondása után magyarázatot továbbra sem adott senki, ezért közérdekű adatigénylésben kérte ki a párt a tárcától az ügy felterjesztési dokumentumát és az előkészületi iratokat. A dokumentumok kiadását a minisztérium megtagadta, ezért az LMP peres úton próbálja kinyerni azokat.

Hat pontban fogalmazta meg az oktatásban szükséges legfontosabb gyermekvédelmi intézkedéseket a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmánya. A testület lépéseket tenne a szakemberhiány csökkentésére, amihez szerinte béremelésre, juttatásokra és a munkaterhek csökkentésére van szükség. Sürgeti a közoktatási intézmények, a gyermekvédelem, és a gyámügy szoros együttműködését. Szükségesnek tartja az átmeneti elhelyezést nyújtó nevelőotthonok és a nevelőszülői hálózat korszerűsítését, valamint a nevelőszülők továbbképzését. Javasolja továbbá a tankötelezettségi korhatár 18 évre emelését.

Tömeges baleset történt az M7-es autópályán, Velencénél, a reggeli rossz látási viszonyok miatt. A sztráda mindkét oldalán, több helyszínen futottak egymásba gépkocsik. 40 jármű volt érintett a szerencsétlenségben, 1 ember meghalt, 18-an megsérültek. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője elmondta: a balesetekhez 2 mentőhelikopter és 16 mentőautó érkezett. Egy férfi életét vesztette, 4 embert súlyos, 14-et könnyebb sérülések miatt láttak el.

Globális félelem- és gyűlölethullámot teremtett az ukrajnai háború Európában - mondta Ferenc pápa az ukrajnai háború második évfordulójára emlékezve. A katolikus egyházfő felidézte: a konfliktus mostanáig számtalan ártatlan áldozatot követelt, sebesültet, pusztítást, gyötrelmet okozott. Megjegyezte, hogy a háború borzalmasan hosszú ideje tart, és még nem látni a végét.

Két éve alatt 31 ezer ukrán katona vesztette életét a háborúban - ismertette az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij az orosz-ukrán háború kezdete óta most először közölt adatot az elesett ukrán katonák számáról. Azt nem árulta el, hány ukrán katona sebesült meg és nem nevezte meg az eltűnt katonák számát sem.

Ukrajnának kell adni a zárolt orosz vagyoneszközöket a brit miniszterelnök szerint. Rishi Sunak a The Sunday Times című lapnak azt mondta, hogy első lépésként a befagyasztott orosz vagyonok kamatait kell Ukrajnának folyósítani, majd a lefoglalt eszközállományt is oda kell adni Kijevnek. Kiemelte: az eddigi szankciók 400 milliárd dollár pénzügyi forrástól fosztották meg Oroszországot. Közben Annalena Baerbock német külügyminiszter a dél-ukrajnai Mikolajivban tett látogatásakor bejelentette, hogy további százmillió euró értékű humanitárius segítséget nyújt Németország Ukrajnának.

Parlamenti választások kezdődtek Fehéroroszországban. Az ellenzék bojkottra szólított fel. A jelöltek zöme a 4, hivatalosan bejegyzett pártból kerül ki. Mind a 4 tömörülés támogatja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezetőt. Az ellenzék felhívta a figyelmet arra, hogy a kedden kezdődött előzetes szavazás óta a szavazóurnák gyakorlatilag őrizetlenek.

Dél-Karolinában nagy fölénnyel győzött Nikki Haley ellenében Donald Trump a szombaton megtartott republikánus párti előválasztáson. Március 5-én, az úgynevezett szuperkedden folytatódik az előválasztás, amikor összesen 16 államban döntenek a választók, ki legyen Joe Biden republikánus kihívója a november 5-ei választáson.

Befejezte a harci tevékenységet a Hán-Júniszban működő Nasszer kórházban az izraeli hadsereg. A kórházban és környékén elfoglalása óta mintegy kétszáz, terrortevékenységgel gyanúsított palesztint tartóztattak le.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Szombat késő este Irán megindította támadását Izrael ellen: több hullámban száznál is több drónt indított útnak Irak légterén keresztül, valamint rakétákat is kilőttek. Izrael követi a drónok és rakéták útját, valamint légtérzárat rendelt el vasárnap hajnaltól. Vasárnap hajnalban megérkeztek az első hírek arról, hogy az amerikai haderő több drónt is megsemmisített Szíria és Jordánia felett. Irán közben vasárnap hajnalban azt is bejelentette, hogy a drón- és rakétacsapás lezártnak tekinthető, válaszlépésnek nevezték ezt a szombat éjszakai akciót Izrael Damaszkuszban végrehajtott  Cikkünket folyamatosan frissítjük a beérkező információkkal.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 13. 20:05
×
×
×
×