eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 14. vasárnap Tibor
Nyitókép: Pixabay

A munkaerőpiacon egyre kevésbé hangsúlyos a diploma, más szempontok váltak fontossá

Tavaly az állások negyedénél volt már csak szempont, hogy a jelentkezőnek legyen szakirányú felsőfokú végzettsége – számolt be róla a szakértő.

Egy 75 ezres munkavállalói minta alapján láttuk, hogy a friss diplomával rendelkezők körében a legkeresettebb területek a jogi munkakörök, a menedzsment, illetve a marketing, valamint a vezetői pozíciók – mondta az InfoRádióban Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója. Hozzátette, érdekesség, hogy a munkáltatói oldalról az rajzolódik ki, hogy egyre kevésbé elvárt kritérium a diploma az elmúlt években.

Olyan munkakörökben van még mindig nagy jelentősége, ahol jogszabály írja elő, például az oktatói, pedagógiai, egészségügyi pozíciók, vagy azok a hiányszakmák, ahol esszenciális a felsőfokú képzettség, például a mérnöki állások.

Az üzletfejlesztési igazgató számokkal is alátámasztotta a diploma fontosságának csökkenését: 2020-ban a meghirdetett állások 34 százalékánál szerepelt a felsőfokú végzettség elvárásként, 2022-re ez 26 százalékra, 2023-ra pedig 25 százalékra csökkent. Mint mondta, ennek az egyik oka a munkaerő-piaci kereslet-kínálat változása, a másik, ami viszont talán még hangsúlyosabb, és ezt szakmai képviselők is jelezték, hogy sokkal inkább az attitűd, a hozzáállás, a jelentkezőben rejlő potenciál vált fajsúlyosabbá felvételkor. A munkáltatók inkább nézik ezeket és ezek alapján adnak lehetőséget, mintsem a diploma megléte játsszon jelentős szerepet.

A bérigények kapcsán Tüzes Imre azt mondta, mind a friss diplomások, mind a régebben végzettek körében növekedés tapasztalható. Hozzátette, ez nem meglepő, figyelembe véve a tavalyi év makrogazdasági és inflációs hatásait.

Jelenleg azt látják, hogy 2023-ban egy pályakezdő átlagos bérigénye nettó 308 ezer forint körül mozgott.

Hozzáfűzte, hogy ugyanakkor a különböző egyetemekről jövő diákok körében eltérő szintek tapasztalhatóak. Az első helyen a korábbi Szent István Egyetem, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem szerepel, az onnan jövő hallgatók átlagosan nettó 394 ezer forintot kértek, amikor beléptek a munkaerőpiacra, ezt követi a Budapesti Műszaki Egyetem, ahol nettó 391 ezer, míg az Óbudai Egyetem került a harmadik helyre a nettó 376 ezer forintos szintjével.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Szombat késő este Irán megindította támadását Izrael ellen: több hullámban száznál is több drónt indított útnak Irak légterén keresztül, valamint rakétákat is kilőttek. Izrael követi a drónok és rakéták útját, valamint légtérzárat rendelt el vasárnap hajnaltól. Vasárnap hajnalban megérkeztek az első hírek arról, hogy az amerikai haderő több drónt is megsemmisített Szíria és Jordánia felett. Irán közben vasárnap hajnalban azt is bejelentette, hogy a drón- és rakétacsapás lezártnak tekinthető, válaszlépésnek nevezték ezt a szombat éjszakai akciót Izrael Damaszkuszban végrehajtott  Cikkünket folyamatosan frissítjük a beérkező információkkal.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 13. 20:05
×
×
×
×