eur:
389.01
usd:
359.45
bux:
66263.18
2024. február 25. vasárnap Mátyás
A Sándor-palota által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnök és Isaac Herzog izraeli elnök megbeszélést folytat Tel-Avivban 2023. november 5-én.
Nyitókép: Sándor-palota/Bartos Gyula

Izraelbe látogatott Novák Katalin

Szolidaritási látogatásra Izraelbe érkezett Novák Katalin köztársasági elnök.

„Szolidaritási látogatásra érkeztem Izraelbe Ausztráliából hazafelé tartva.

Kiállunk Izrael mellett. Most Isaac Herzog izraeli elnökkel, majd a Hamasz által elrabolt magyar származású túszok családtagjaival találkozom” – írta Facebook oldalán a köztársasági elnök.

A Mandiner megjegyzi: „A látogatás rámutat Magyarország és Izrael kiemelten jó kapcsolatára, a magyar köztársasági elnök előtt ugyanis csak a nyugati világ legfontosabb vezetőit, illetve Izrael legközelebbi európai szövetségeseit fogadta szolidaritási látogatás keretében az izraeli vezetés.

Október 13-án jártak nála az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnökei, Ursula von der Leyen és Roberta Metsola. Az első Izraelbe látogató európai állami vezető Marcel Ciolacu román miniszterelnök volt október 17-én, akit még aznap Olaf Scholz német kancellár követett. Másnap került sor Joe Biden amerikai elnök látogatására, majd még egy nappal később Rishi Sunak brit miniszterelnök tette Izraelben tiszteletét. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök október 21-én, Emmanuel Macron francia elnök október 24-én látogatott Izraelbe.

A további látogatók közül Petr Fiala cseh miniszterelnök, Mark Rutte holland miniszterelnök és Karl Nehammer osztrák kancellár történelmi okokból különösen Izrael-barát országokat vezetnek; Csehszlovákia és Hollandia a 20. század során katonailag is segítették Izraelt. Rajtuk kívül az Izraellel szoros katonai és titkosszolgálati együttműködésben álló földközi-tengeri szövetségesek, Görögország és Ciprus vezetői látogattak még Izraelbe. Voltak olyan európai vezetők is, akik szívesen mentek volna, de a zsidó állam nem látta őket szívesen – például Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.”

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. február 25. 19:19
×
×
×
×